Izvor:
11.01.2019 u 11:53
0

VANREDNA SITUACIJA NA SNAZI: Evakuisano 10 osoba! Putari na terenu 24 časa!

Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški, Ivanjici, Kraljevu, Arilju i Požegi. Evakuisano deset osoba. Iz "Puteva Srbije" saopštavaju da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega na terenu 24 časa. Apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put.

12.37 – Proglašena vanredna situacija i u opštini Požega

11.57 – U ugroženim područjima do sada evakuisano 10 osoba, saopštio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

10.32 – Muškarac poginuo na auto-putu Novi Sad – Subotica, kada je kamion u kojem se nalazio sleteo s puta.

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su u prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim školama zabeleženo povećano odsustvo učenika. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima u planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišćeni. Međutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra. Opština se obratila Vladi Srbije za pomoć od deset tona naftnih derivata.

RTS-u je potvrđeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domaćinstava. U seoskom području usled niskih temperatura u pojedinim domaćinstvima došlo je do zaleđivanja vodovodnih cevi, dok neka samohrana staračka domaćinstva nisu u mogućnosti da dođu do ogreva pa su im članovi tima Crvenog krsta pomogli da se očiste prilazi do drva.

U Novom Pazaru je danas situacija povoljnija nego prethodnih dana. Kako javlja reporter RTS-a, gradska čistoća je angažovala mehanizaciju i ljudstvo za čišćenje vozila prvog prioriteta, a problem su ulice drugog prioriteta. Padavine su otežavale čišćenje.

Nadležni kažu da imaju dovoljnu količinu soli i pozivaju građane da pomognu tako što će očistiti prilaze u trotoare ispred svojih objekata.

Putevi ka Sjenici, Tutinu i Kraljevu su prohodni, a na prilazima Kopaoniku obavezna je upotreba lanaca

Danas je proglašena i vanredna situacija u Kraljevu, rekao je za RTS predsednik opštine Predrag Terzić.

Na terenu su sve raspoložive ekipe koje su u službi Sektora za vanredne situacije. Radi se na čišćenju prilaza i saobraćajnica, posebno na teritoriji Rudna, Studenice i Bzovika.

Nepristupačni su putevi ka Gokčanici, gde od jutros ne radi ni škola, kao ni u Vitkovcu, Zakuti i Milavčićima. U još nekoliko mesta nastava se odvija skraćeno.

U tom kraju su uglavnom staračka domaćinstva, tako da će Crveni krst i zdravstvene ekipe krenuti u njihov obilazak. Prilaz planini Goč je neprohodan. U samom gradu sneg neprekidno pada a sobraćaj je usporen.

Dopisnik RTS-a javlja da je vanredna situacija proglašena i u Arilju. Sneg je u višim delovima te opštine dostigao 80 centimetara.

U saopštenju opštinskog Štaba za vanredne situacije se navodi da su razlozi za proglašenje vanredne situacije neprohodnost državnih, opštinskih i zaseočkih puteva, što je prouzrokovalo odsečenost domaćinstava, nemogućnost nastave u seoskim školama i otežano snabdevanje lektričnom energijom. Ekipe i vozila Hitne pomoći su na terenu. Apeluje se na građane da očiste sneg ispred svojih radnji i domaćinstava.

Nakon toga i opština Požega proglasila je vanrednu situaciju zbog snega koji neprekidno pada danima i zbog problema koje je doneo.

Situacija na području Pomoravskog okruga, uprkos snegu koji pada od juče sa manjim i jačim intenzitetom, je stabilna. Snabdevanje strujom, gasom, vodom i toplotnom energijom je uredno, a zimska služba je bila celu noć na terenu. Svi glavni putni pravci su prohodni.

Najviše snega je palo u opštini Rekovac, a najteža situacija je u selima Beočić, Sekurič, Šiljevica i Šljivica.

Sinoć je u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Jagodine povređeno dvoje državljana Bugarske koji su primljeni u bolnicu i nisu životno ugroženi.

Sneg je juče padao i na teritoriji Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

Visina snega u Beogradu, prema zvaničnim podacima RHMZ-a, jeste 15 centimetara. Ekipe Zimske službe "Beograd-puta" su na terenu, i dalje su u četvrtom stepenu pripravnosti. Angažovana su 192 vozila sa 195 radnika, javlja reporter RTS-a.

POmoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije PredragMarić je rekao da su sve raspoložive ekipe na terneu i da će pripadnici Sektora biti angažovani u ugroženim područjima sve dok se situacija ne stabilizuje.

"Do sada smo imali jedanaest intervencija, a deset ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice. U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu", izjavio je Marić.

Otežana vožnja, na put samo uz zimsku opremu

U većem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežne padavine dodatno su otežale već zimske uslove vožnje, saopštio je AMSS.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugaženom stanju do pet centimetara, na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja.

AMSS vozačima savetuje da zbog lošeg vremena ne kreću na put ako ne moraju, a preporučuje se period od devet do 17 sati. Takođe treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda duži.

Na put treba ići isključivo sa dobrim zimskim gumama i kompletnom zimskom opremom, i prilagoditi brzinu predviđenu za zimske uslove vožnje.

Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se danas posle podne u većem delu zemlje (osim na severu), posle velikih snežnih padavina, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i delimično razvedravanje.

Vetar slab i umeren severozapadni. Jutarnja temperatura od minus šest do minus jedan, najviša dnevna od minus dva do dva stepena.

U Beogradu oblačno, ujutru i pre podne povremeno sa slabim snegom, tokom noći delimično razvedravanje.

Izvor: RTS
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter