Izvor:
12.06.2016 u 18:22
0

ČUVAMO ŽIVOTNU SREDINU: U Beograd stižu prvi ELEKTRIČNI autobusi

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da uskoro u Beograd stižu električni autobusi čime će grad postati jedini u Evropi koji će imati jednu ekološki čistu autobusku liniju.

– Grad Beograd je izdvojio 2,6 miliona evra kojima je kupljeno pet autobusa kineske kompanije „Hajger”, a radi se o jednoj od najvećih fabrika za proizvodnju autobusa koja u jednom danu proizvede čak 70 ovakvih vozila. Uporedo sa njihovim dolaskom radi se na izgradnji punjača, a ta linija će nositi oznaku 1E i saobraćaće između Belvila i Vukovog spomenika rekao je Vesić.

Autobusi će ići u razmaku od 12 do 15 minuta, punjači će biti na početnoj i poslednjoj stanici, a sa punjenjem u trajanju od 10 minuta ovi autobusi mogu da pređu 20 kilometara. Autobusi su srednje veličine i mogu da prime oko 80 putnika, biće zelene boje i čime grad želi da doprinos očuvanju životne sredine.

Plan nam je da sledeće godine nastavimo sa kupovinom takvih vozila sa idejom da centar grada bude pokriven električnim vozilima, što je praksa u svim razvijenim zemljama – rekao je Vesić.

U narednim godinama čitav deo centra grada između Zelenog venca, Braće Jugovića, Trga republike i Pariske ulice biće pretvoren u pešačku zonu, rekao je on.

U Direkciji za građevinsko zemljište u toku je tender za radove na Obilićevom vencu i taj deo biće pretvoren u pešačku zonu, Ulica maršala Birjuzova takođe će biti pešačka zona samo što će ulaz i izlaz iz garaže biti iz te ulice. Pretvaranje u pešačku zonu zahteva i nova parking mesta te ćemo izgraditi nekoliko garaža u tu svrhu – dodao je on.

„Parking servis” je blizu dobijanja građevinske dozvole za garažu na Studentskom trgu, izmestiće se okretnica, a na predlog premijera Vučića tu će biti i spomenik Zoranu Ðinđiću, dodao je Vesić.

Svi ti radovi biće sinhronizovani te ćemo na tom mestu dobiti garažu sa više od 700 parking mesta što će omogućiti građanima koji dođu u pešačku zonu da tu ostave svoje automobile – zaključio je Vesić.

Tanjug
Foto: Twitter/IAB China Autos

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter