Izvor:
05.12.2019 u 15:34
0

SVEČANOSTI MUDROSTI I SKROMNOSTI Grad spremio manifestacije za 800 godina posvećenja Svetog Save

Povodom obeležavanja 800 godina od posvećenja Svetog Save za prvog srpskog arhiepiskopa autokefalne Srpske pravoslavne crkve predviđeno je nekoliko manifestacija i na njima će učestvovati i gradonačelnik Zotran Radojičić, a najvažnija je svečana akademija i naučna tribina u SANU 12. decembra.

Takođe, u okviru manifestacije biće i nekoliko izložbi likovnih umetnika koje će biti otvorene za sve posetioce. Gradonačelnik je rekao da je za Grad Beograd bitno što je pokrovitelj manifestacija koje čuvaju sećanje i veličaju lik i delo jedne od najznačajnijih ličnosti u našoj istoriji.

On je dodao da takvi dani svečanosti podsećaju na mudrost i skromnost – dve najvažnije vrline koje je posedovao prvi srpski prosvetitelj.

Gradonačelnik je podsetio na činjenicu da se ovaj događaj organizuje u saradnji sa Svetogorskim centrom u Solunu i da je ovo jedan od prvih koraka u oživljavanju sporazuma o kulturnoj saradnji koju Beograd ima sa Solunom, a za koje i grčka strana pokazuje zainteresovanost.

Radojičić je danas s organizatorima ovih manifestacija razgovarao i o inicijativi NVO "Vizantijski Solun", koju je osnovala Trgovinska komora, a koja podrazumeva sporazum Grada Beograda o članstvu u nedavno osnovanoj mreži vizantijskih gradova.

Gradonačelnik je istakao da ga raduje što je Uprava Grada Ravene, inače prvi član mreže vizantijskih gradova iz Italije, izrazila veliku želju da se u Beogradu organizuje reprezentativna izložba kopija čuvenih ravenskih vizantijskih mozaika, te da će u narednom periodu razmotriti mogućnosti realizacije ovog događaja.

Predsednik Srpskog komiteta za vizantologiju dr Srđan Pirivatrić i direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milovoj Ranđić zahvalili su gradonačelniku Beograda na podršci u organizaciji ovog velikog jubileja.

Izvor: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter