RADOJIČIĆ: Osnivač SRPSKOG LEKARSKOG DRUŠTVA zaslužuje spomenik u Beogradu!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić razgovarao je danas sa predsednikom Srpskog lekarskog društva akademikom Radojem Čolovićem o inicijativi da se osnivaču društva, profesoru doktoru Vladanu Ðorđeviću, u Beogradu podigne spomenik.

Radojičić je danas razgovarao sa Čolovićem, kao i generalnim sekretarom društva Nedeljkom Radovićem, o značaju Društva, o načinima na koje Beograd može da doprinese njihovom radu i uslovima.

- Razgovarali smo o potrebi da se Srpsko lekarsko društvo i Grad Beograd oduže velikanu Vladanu Ðorđeviću, osnivaču Srpskog lekarskog društva i Crvenog krsta, koji je bio i gradonačelnik Beograda, za sve što je učinio za naš grad i naš narod - rekao je Radojičić.

On je naveo da je Ðorđević bio prvi školovani hirurg koji je potekao sa područja Srbije, a osim ogromnog doprinosa u oblasti medicine, on je kao gradonačelnik Beograda od prašnjave varoši napravio moderan evropski grad.

- Spomenik u prestonici je najmanje što zaslužuje - zaključio je Radojičić.

Srpsko lekarsko društvo je osnovano 1872. godine i jedno je od najstarijih opštemedicinskih društava u svetu.

- Duga tradicija i više od 27.000 članova svedoče o njegovom velikom značaju i za struku i za pacijente. Uspešan rad Društva važan mi je i kao lekaru i kao gradonačelniku - istakao je Radojičić.

Tema sastanka bili su i veliki jubileji koji predstoje, sledeće godine održava se 20. jubilarni Kongres lekara Srbije, a 2022. godine Društvo će proslaviti 150. godina postojanja.

U susret tome, razgovarali su o inicijativi da se osnivaču Srpskog lekarskog društva Vladanu Ðorđeviću podigne spomenik u Beogradu.

Na sastanku se razgovaralo o načinima na koje Grad Beograd može da doprinese bolim uslovima rada Srpskog lekarskog društva.

Reči je bilo i o sedištu Srpskog lekarskog društva u Ulici Džordža Vašingtona.

Osim što je u ovoj zgradi bila prva varoška bolnica, ona je poznata i po tome što se na njenoj kuli nalazi prvi javni časovnik u Beogradu.

Zahvaljujući podršci Grada Beograda, zgrada je stabilizovana, a sada je potrebno da se ona i protivpožarno obezbedi, istakli su iz rukovodstva Srpskog lekarskog društva.

 

 

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro