GRADONAČELNIK BEOGRADA OTVORIO DANAS 3.FESTIVAL PAMETNIH GRADOVA: BEOGRAD uči od najboljih!

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić otvorio je danas treći Festival pametnih gradova (Smart city festival) koji se održava u beogradskom Belexpocentru i istakao da je neophodno uvoditi takav koncept organizacije jer će u budućnosti sve veći broj ljudi živeti u urbanim sredinama.
Radojičić je rekao da će za deset do 15 godina 75 odsto stanovništva živeti u velikim gradovima, a da će u Beogradu biti 250.000 stanovnika više.

- Da bi gradovi bolje funkcionisali neophodno je uvoditi ''smart city koncept'' koji nudi rešenja u mnogim oblastima, od transporta, preko javnog gradskog saobraćaja do uštede električne energije, u energetskoj sferi, do tretmana otpada- rekao je Radojičić novinarima nakon otvaranja.

Prema njegovim rečima, ključna stvar je da se adekvatne informacije skupe na pravi način, što je i jedna od tema današnjeg festivala, a da se potom donese "pametna odluka".

- Beograd uči od najboljih, imali smo sastanke sa ljudima iz Helsinkija i Finske, jedan skup u ambasadi Finske sa predstavnicima njihovih firmi, delegacija Grada je boravila u Helsinkiju i uverila se kako na jedan ekonomičan način može da se uvede ''smart city koncept'' koji dovodi do povećanja kvaliteta života i boljeg funkcionisanja grada-  istakao je gradonačelnik Beograda.

On je u tom kontekstu podsetio da je ove godine počeo da funkcioniše deo projekta sa Simensom oko boljeg i ekonomičnijeg funkcionisanja gradskog saobraćaja.

- To je trogodišnji projekat. Verujemo da će ostvariti očekivanja koja želimo, a to je da otprilike 20 odsto vremena građani koji putuju dužim destinacijama uštede tokom dana na taj način jer će saobraćaj bolje funkcionisati- zaključio je Radojičić.

Na otvaranju su bili i ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirta, zamenik šefa misije ambasade Nemačke u Srbiji Dorotea Giselman koji su imali uvodna obraćanja.

 

 

 

tanjug.rs
Foto: arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro