KVALITETNA TURISTIČKA PONUDA PRESTONOG GRADA: Obiđite kuću vojvode Stepe Stepanovića, Avalski toranj, Amerić...

Zahvaljući novom predlogu turističke ture koju je danas promovisala Turistička organizacija Beograda (TOB), Beogradjani ali i svi drugi moći će u jednom danu da obidju rodnu kuću vojvode Stepe Stepanovića, Avalski toranj i etno selo "Amerić" u podnožju Kosmaja.

Jesen je vreme je vreme izleta i školskih ekskurzija, pa je TOB odlučio da turističkim agencijama i turoperatorima ponudi ideju za jednodnevni đački izlet, rekao je direktor TOB-a Miodrag Popović. 

"Mislim da ćemo vrlo lako pronaći zainteresovane osnovne škole pa čak i obdaništa, odnosno da ćemo pronaći turističke agencije i turistične radnike kojima bi ovakva tura odgovarala i lako mogla da se nadje u njihovoj ponudi", naveo je Popović. 

Prva stanica mini ekskurzije, koja nije zanimljiva samo sa djake, već i za sve koji žele da u kratkom vremenu vide šta Beograd osim noćnog života i pljeskavica ima da ponudi, bila je danas rodna kuća čuvenog vojvode Stepe Stepanovića, srpskog vojskovodje iz prvog svetskog rata. 

Njegovu kuću, koja se nalazi u Kumodražu, grad Beograd i opština Voždovac su restaurirali, i ona je sada otvorena za posetioce. 

U kući vojskovođe po kojem naselja, ulice i škole širom Voždovca nose nazive, posetioce dočekuje kustos sa prepoznatljivom srpskom šajkačom i spremnim govorom o čuvenom, voždovačkom vojvodi Stepi. 

Druga stanica današnjeg izleta je jedan od zaštitnih znakova grada Beograda, Avalski toranj. 

Ovaj toranj je, kako su domaćini objasnili, u vreme kada je sagradjen, sa svoja 204 metra bio jedan od 10 najviših tornjeva na planeti. 

Prosečno godišnje toranj obidje 150.000 posetilaca, i njih će, sudeći po radovima koji se ovih dana tamo mogu videti, biti sve više. 

Toranj će, kako je rekla Jelena Dimitrijević Gajić iz preduzeća Emisiona tehnika i veze, do kraja godine "doživeti svoju renesansu" zahvljući finansijskoj podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija od 32 miliona dinara. 

Oko Avalskog tornja se sada grade etno galerija, suvenirnice i nove letnje bašte, što će neverovatni pogled na, "pola Šumadije" učiniti još prijatnijim. 

Treća i poslednja stanica u novoj turističkoj turi jeste Etno selo "Amerić", koje, na pola sata vožnje od buke Beograda, pruža sliku seoskog života kakav je gotovo nezamisliv Beogradjanima, a neka će beogradska deca, kako je rekao Popović, tu moći prvi put u životu da vide domaće životinje. 

Dočekavši goste na tradicionalni srpski način, hlebom i solju, vlasnik imanja Danijel Vujičić rekao je da svi posetioci ovde mogu da nauče da jašu konja, da gadjaju lukom i strelom, a od proleća, najavio je, organizovaće se i radionice na kojima će se učiti o lekovitom bilju i kako se hraniti iz prirode. 

Domaće vino, gibanice, kolači ali i domaći ren su neizostvana deo ove posete, a sve pojedeno se vrlo lako može "potrošiti" šetnjom kroz prirodu koju porodica Vujičić organizuje u saradnji sa planinarskim društvom "Gorštak". 

Na kraju dana, one koji ipak odluče da prenoće, čekaju kreveti napunjenji slamom i aromatičnim biljem. 

"Beograd evo ima i seoski turizam i čini mi se da je to nešto što tek treba da se promoviše i zaživi", poručio je direktor TOB-a na kraju današnjeg promotivnog izleta.

B92
Foto: Arhiva Happy TV

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

                   Nedelja 

04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
09:00  Bolja zemlja
11:00  Prelo u našem sokaku
11:55  Vesti
12:00  Prelo u našem sokaku
12:55  Vesti
13:00  Prelo u našem sokaku
14:00  Vesti
14:05  Parovi - Nedeljni ručak
16:00  FILM
17:30  Telemaster
18:10  Glamur specijal
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Izbacivanje
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro