Izvor:
12.02.2019 u 20:01
0

OTKAZALI DODELU „BALKAN AWARDS“: Glumci se pobunili zbog velikih imena jugoslovenske muzičke scene!?

Vršilac dužnosti direktora Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Chustić izjavio je da su otkazali dodelu "Balkan Awards", koja je trebalo da se održi u tom teatru 21. februara, da se ne bi stvarala dodatna tenzija, ocenivši da su glumci, koji su bili protiv održavanja dog događaja, svojim postupkom naneli veliku štetu pozorištu.

Vidim da su mnogi zaboravili, ali me to ne čudi. Mnogi od pobunjenih kolega su bili bebe kad je Oskar popularnosti uspostavljen kao nagrada 1980. godine. U proteklih 30-tak godina se dosta toga promenilo, pa je i ova manifestacija promenila ime u "Balkan Awards", što je i logično, s obzirom na to da odavno nismo SFRJ", naveo je Chustić u pisanoj izjavi Tanjugu, dan nakon što je otkazana dodela pomenutih nagrada kao epilog nezadovoljstva članova ansambla koji smatraju da "takvom estradnom događaju nije mesto u pozorištu.

Tu nagradu (Oskar popularnosti) je, podseća Chustić, dodeljivala publika i najveći broj "oskara" je pripao našem Milovanu Iliću Minimaksu.

Naravno, tu su i Brena, i Dragana Mirković, koja je trebalo da prisustvuje ovogodišnjoj dodeli, Bajaga, Zdravko Čolić. Zaista velika imena jugoslovenske muzičke scene. Sada je popularno stideti se svog porekla, svoje zemlje, tako nam nameću. Sad to više nisu zvezde, nego kič i šund. Ne mogu da kažem da se slažem, niti da razumem – naveo je Chustić.

Direktor BDP-a dalje kaže i da se oseća vrlo nelagodno, "kao pripadnik jednog esnafa, gde kolege brkaju pojmove i nazivaju šundom i kičem najveće zvezde naše muzičke scene".

Na Balkan Awards 2018. trebalo je u Beogradskom dramskom pozorištu da se pojave zvezde uz koje su i oni odrastali, kao što je Željko Bebek, Piloti… ali kolege očito i njihov kvalitet osporavaju, ali ni to me ne čudi, samo ne vidim razlog za toliko ružnih reči. Ipak bi čovek trebalo da zadrži neku formu i samokontrolu, pa makar bio i ljut – smatra Chustić.

On dodaje da su njegove kolege neupućene i sada su zbog toga mnogi od izvođača i sami iznenađeni ovom reakcijom, koja zaista, kaže, nije primerena.

Najveća neprijatnost je što su telefoni bili usijani od poziva sa raznih strana, iz Srpske akademije nauka i umetnosti su bili zatečeni, jer je bilo gostiju i iz ove institucije. Uz to, organizatori su pokrenuli tužbu, te zbog raskida ugovora BDP ima dodatni trošak, umesto zarade – rekao je Chustić.

On je naglasio da su "Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan – Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić, ukoliko je zaista tacno da su svi navedeni potpisivali tzv. peticiju, naneli ogromnu štetu Pozorištu, organizatorima, ali i kolegama pevačima, glumcima i svima koji su tog dana trebali da budu nagrađeni i gosti u publici.

Žao mi je što se ostrašćeno reagovalo, ali to je tipično kad neko raspolaže samo delimičnim informacijama, no to ne umanjuje neprijatnost i štetu. Posle ovoga, meni zaista ostaje samo da duboko razmislim o ponovnoj kandidaturi za direktora. Teško da se može naći prava osoba koja bi bila po meri ovog ansambl – naveo je Chustić u pisanoj izjavi.

Dodela "Balkanskih nagrada", najavljena za 21. februar na sceni "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorišta, prethodno je izazvala revolt glumaca tog teatra, a zatim je otkazana je, potvrdio je vršilac dužnosti direktora BDP-a Slobodan Chustić.

Više od 20 glumaca potpisalo je pismo u kome su naglasili da se iznajmljivanjem prostora za dodelu "Balkanskih nagrada" obesmišljava postojanje pozorišta i njegova misija, da se izneverava pozorišna publika, uz ocenu da je u pitanju manifestacija šunda, kiča i najgoreg ukusa kojoj nije mesto na sceni gradskog pozorišta.

Glumci su zahvalili na podršci koju su dobili, a jedan od potpisnika pisma, Ivan Tomić, rekao je da je lično zadovoljan što je uprava čula glas glumaca i što je otkazala gostoprimstvo "Balkan awards".

Mnogi ljudi, ne samo kolege, javljaju se na društvenim mrežama sa čestitkama. To mi govori da ljudi prepoznaju važnost borbe za svoju profesiju i da će možda u narednom periodu biti spremniji da se bore za istu – rekao je Tomić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl kazao je da do sporne situacije ne bi ni došlo da je vršilac dužnosti direktora BDP-a konsultovao predstavnika osnivača, u ovom slučaju Sekretarijat za kulturu u vezi s ustupanjem prostora za takvu manifestaciju, uz poruku da "Estradi naravno nije mesto ni u pozorištu, ni blizu pozorišta".

Iz Ministarstva kulture je povodom celog slučaja poručeno da oni ohrabruju direktore i upravne odbore ustanova kulture da odgovorno i promišljeno procenjuju sve situacije, i da svoje odluke temelje prevashodno na opšteprihvaćenim etičkim normama i estetskim standardima imajući u vidu obrazovnu i umetničku funkciju tih ustanova, a ne samo ekonomski interes.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter