Izvor:
30.04.2017 u 00:05
0

VATERPOLO VIŠE NEĆE BITI ISTI SPORT: Od leta uvedeno osam novih pravila, evo i koja su! (foto)

Selektor Srbije prokomentarisao promenu pravila kao nehumanu.

Vaterpolo kakav znamo odlazi u istoriju, pošto će od leta 2017. godine biti uvedeno osam novih pravila, koja će totalno promeniti ovaj sport!

Srbija je u vaterpolu već nekoliko godina najdominantnija sila, a kako će se naši delfini predvođeni Dejanom Savićem prilagoditi na nova pravila, pokušao je da odgovori upravo selektor naše reprezentacije.

On će sada morati dodatno da suzi izbor kada bude pozivao igrače, jer je FINA odlučila da sa 13 smanji broj reprezentativaca na 11. Takođe, smanjiće se vreme napada, kao i dimenzije terena, ali i kazna za isključenja i još nekoliko promena koja će bitno uticati na promenu ove igre, naročito kada je dinamičnost u pitanju.

– Gubimo dva čoveka i ako ostanu tri isključenja sve postaje zamršeno. Bilo je ideja da to važi samo za Igre, ali FINA traži da sva takmičenja pod njenom jurisdikcijom budu sa tim parametrima – rekao je Savić.

Ipak, Savić veruje da će Srbija biti spremna za napad od 25 sekundi, umesto dosadašnjih 30.

– Naravno, u prednosti je onaj ko se prvi prilagodi. Radili smo na tome i verujem da ćemo da odgovorimo tom izazovu.

Savić ipak smatra da ovakva promena pravila nije humana za igrače.

– Napori će za igrače biti daleko teži. Ako ostanu samo tri lične za očekivati je kriterijum koji bi ranije prekršaje za izbačaje sada pretvarao u običan faul. Igra bi postala tvrđa i naprezanje bi bilo veće. Šta će sve to značiti za igrače – ne treba da govorim.

– Kako ćemo, sa kojim snagama uopšte stizati do poslednje četvrtine. I ne zaboravite da će igrači na poluvremenu imati dva minuta manje za odmor. Da kažem u najmanju ruku, da nije humano – ističe Dejan Savić.

Ovo su i sve promene koje se uvode u vaterpolu:

1. Smanjenje terena sa 30 na 25 metara

2. Smanjenje broja igrača sa 13 na 11

3. Smanjenje napada sa 30 na 25 sekundi

4. Vreme isključenja sa 20 na 15 sekundi

5. Ukupno dva tajm auta umesto četiri

6. Odmor između druge i treće tri umesto pet minuta

7. Topljena lopta golmana nije peterac nego kontrafaul

8. Posle kornera novi napad 15 umesto 30 (25) sekundi

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter