Izvor:
05.12.2016 u 04:09
0

JEDAN OD NAJUSPEŠNIJIH SRBA U NBA: Ovo je recept za preporod srpske košarke!

Bivši igrač Crvene zvezde govorio je i o promenama koje smatra neophodnim za napredak klupske košarke u regionu.

Vladimir Radmanović proveo je 12 godina u NBA ligi i za to vreme je promenio sedam klubova i ostavio više nego zapažen trag u najjačoj ligi na svetu. Nakon odlaska njegove slavne generacije sa NBA scene, Srbija duži niz godina nije imala predstavnike u toj ligi, sve do dolaska Jokića, Bjelice i Marjanovića.

– Bezbroj nekih sitnih okolnosti koje utiču na karijeru igrača u NBA-ju su u igri. Bjelica je u Minesoti, evo, on dečko koji je otišao tamo kao MVP Evrolige naišao je tamo na milion nekih noviteta koji njemu nisu bili poznati u tom trenutku, jer ipak i to je jedan proces prilagođavanja. Iako svi mislimo da je košarka košarka, postoji razlika u pravilima i u napadu i u odbrani, očekivanja od trenera, koje trener, mislim ima tu odlučuju sudbinu nečije karijere.

Govoreći o novom formatu Evrolige kao približavanju evropske košarke američkoj, Radmanović smatra da je to pozitivna stvar i da od toga ne treba bežati.

– NBA liga nije bez razloga najbolja liga na svetu. Neki NBA smatraju cirkusom, neki to ne doživljavaju kao pravu košarku, ali ja moram da kažem da je to jedna vrlo ozbiljna liga, liga koja zna šta radi, liga koja ima planove i koja ima najbolje igrače na svetu, na kraju krajeva, tako da Evroliga je pre ili kasnije morala da se prilagodi tome što NBA radi. Mislim da ne treba da bežimo od nečega što je dobro.

Nekadašnji NBA as i osvajač zlata na svetskom šampionatu 2002. godine osvrnuo se i na domaću košarku, pohvalivši uspeh nacionalnog tima i selektora Đorđevića. Ipak, ono što mu se ne dopada i što misli da pod hitno mora da se menja je stanje klupske košarke u regionu.

– Košarka u Srbiji treba da se na određenom nivou svede na amatersku košarku. S obzirom da smo mala zemlja, ne možemo da imamo 30 ili 15 klubova koji će imati velika sredstva za ulaganja, treba one klubove koji zaista žele da se bave košarkom da podržimo od strane države. Ti momci mladi koji se bave košarkom treba to da iskoriste kao neku odskočnu dasku za svoje buduće karijere, a nekolicinu klubova koji su u stanju da isprate trend koji se dešava u svetu treba možda i privatizovati.

Za kraj Vladimir Radmanović naglašava da kod nas ne postoji, a da je neophodno da se organizuje sistem koji će igračima koji ne uspeju da ostvare košarkaške ambicije omogućiti da steknu diplomu i na taj način zaštite svoju budućnost.

B92
Foto: Flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter