Izvor:
19.11.2019 u 20:24
0

MUZEJ SA NAJVREDNIJOM UMETNIČKOM KOLEKCIJOM NA SVETU: 200 godina muzeja Prado u Madridu!

Muzej Prado je danas napunio 200 godina, a za to vreme je uspeo da postane muzej sa jednom od najvrednijih umetničkih kolekcija na svetu.

Ovaj muzej je postao od Kraljevkog muzeja slika i skulptura u kojem su se nalazili najboli i najznačajniji radovi, a prvo delo pripadalo je Ticijanu Večeliju. Kako je prostor koji je kralj Karlo III izgradio postao premalen, pojavila se potreba za novim, većim prostorom.

Danas se Nacionalni muzej koji je dobio ime po trgu na kojem se nalazi- Prado de San Jeronimo, nalazi u neoklasičnoj zgradi koja je sama po sebi umetničlko delo.

Svih 311 radova iz Kraljevskog muzeja mogu da se vidi u muzeju Prado u Madridu, kao i mnoga druga remek dela kojih danas ima na hiljade uključujući slike, crteže i skulpture.

Prado je jedan od najposećenijih muzeja na svetu, što je sasvim razumljivo, jer se upravo ovde nalazi najistaknutija kolekcija evropske umetnosti. Neki od najznačajnijih umetnika su Goja, čijih slika ima152, Botičeli, Direr, Rembrant, Valaskez, Boš i mnogi drugi.

Čak i oni koji nisu ljubitelji umetnosti, trebalo bi da posete Nacionalni muzej Prado, jer se tu nalazi možda i najveće umetničko blago sveta.

Izvor: B92
Foto: Museo del Prado/Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter