Izvor:
22.10.2019 u 15:30
0

ANA RISTOVIĆ O KNJIŽEVNOJ KRITICI: Beogradski sajam knjiga je u toku! (FOTO)

Naša najznačajnija živa pesnikinja Ana Ristović govorila je danas o književnoj kritici, svojim pesmama, mladim pesnicima u Srbiji…u okviru programa "Profil" Sajma knjiga u Beogradu.

Ristović je laureat "Brankove nagrade", prestižne nagrade "Desanka Maksimović" priznanja "Branko Miljković" i "Milica Stojadinović Srpkinja", kao i nemačke nagrade "Hubert Burda" za mladu evropsku poeziju.

Pesme Ane Ristović prevođene su na mnoge jezike i zastupljene su u više domaćih i stranih antologija, a bila je i srpski predstavnik na Pesničkoj olimpijadi u Londonu 2012.

Njena 9. pesnička zbirka "Ruke u rukama" nastajala je dok je autorka bila rezidencijalni stipendista nemačke fondacije za kulturu DAAD u Berlinu.

Ristović kaže da postoje dve grupe pesnika.

– U prvoj grupi su oni koji se lako odriču svojih prvih pesničkih zbirki i koji kažu da nikada rane pesme ne bi uvrstili u retrospektivne knjige jer su se u međuvremenu promenili. Spadam u drugu grupu pesnika koja gleda na svoje prve objavljene pesma sa nostalgijom jer sam tada osećala mnogo veće uzbuđenje povodom objavljivanja knjiga u kojima su se one našle. Sa mnogo većim ushićenjem sam doživljavala izlazak tih knjiga iz štampe nego što je to slučaj danas. Sa druge strane svesna sam da sve prve knjige boluju od rapsričanosti mladih autora. Kada si mlad pesnik ti želiš da sve što si uradio stane u jednu knjigu. Svaka slika i svaka emocija – kazala je Ristović.

Dodala je da protok vremena pesnicima donosi sigurnost i jednostavnost pa oni sa manje reči uspevaju da kažu sve što žele.

Ristović je naglasila da je i danas ona ista pesnikinja sa početka karijere i da je na isti način opčinjavaju detalji svakodnevnice posmatrani kroz posebno staklo koje ih čini posebnim.

– Ljubitelj sam sitnica i malih stvari. Uvek primetim ono što većina ne vidi. Te sitnice filtriram kroz uveličavajuće staklo, pridajući im veću važnost nego što imaju. Onda te obične sitnice pronađu fantastičnu dimenziju u mojoj poeziji – kazala je Ristović.

Prema njenim rečima sve što napiše uvek i objavi.

– Gotovo da nema pesme koju ja držim u nekoj fioci. Ne razmišljam previše kada u jednom momentu završim pesmu. Jedino o čemu naknadno razmišljam je razmeštaj pesama u knjizi. Nikada nisam imala pesmu koja je morala da odstoji. To jednostavno nije moj stvaralački princip. Jedino je važno da u reči pretočim sve što osećam i vidim – kazala je Ristović.

Cenjena pesnikinja kaže da su o njenoj poeziji pisali učeni ljudi: pesnici, profesori, književni kritičari i da joj je to prijalo.

– Uvek između pisaca i književnih kritičara postoji jaz. Pisci veruju da su književni kritičari ifrustrirani pisci u pokušaju koji nisu imali dovoljno volje da razviju svoj talenat ili uopšte nisu ni imali talenat. Verujem da bez dobre književne kritike ne možemo imati ni eminentnu književnost. Nedostatak prostora u medijima za objavljivanje književne kritike je posledica gašenja mnogih književnih časopisa, a Internet u našoj tradicionalnoj Srbiji nije mesto gde bi se na relevantan kritički način pisalo o književnosti. Bez književne kritike nećemo upoznati nove, važne glasove naše književnosti – kazala je Ristović.

Izvor: Tanjug
Foto:
blossombooks.nl

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter