Izvor:
07.10.2019 u 19:25
0

IZLOŽBA SLIKA MIODRAGA B. PROTIĆA: Izložbu će otvoriti autor izložbe, istaknuti istoričar umetnosti Jerko Denegri!

Izložba slika Miodraga B. Protića u Galeriji "Rima"

Postavku će činiti dve slike pozajmljene iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i slike iz Protićeve porodične zaostavštine.

Izložba slika Miodraga B. Protića, jednog od naših najznačajnijih umetnika druge polovine 20. veka, biće otvorena 11. oktobra u beogradskoj Galeriji "Rima", u Pariskoj ulici broj 8.

Slikar, likovni kritičar i teoretičar moderne umetnosti, strateg u oblasti kulturnog života, osnivač i višegodišnji upravnik Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Miodrag B. Protić bio je subjekt sveta umetnosti od višestruke važnosti.

Izložbu će otvoriti autor izložbe, istaknuti istoričar umetnosti Jerko Denegri, dugogodišnji kustos Muzeja savremene umetnosti i blizak Protićev saradnik.

Posredi je druga izložba koju Galerija "Rima" posvećuje ovom uglednom umetniku.

Nakon izložbe održane 2015. godine u kragujevačkom izložbenom prostoru Galerije "Rima", kada su u fokusu bila dela iz šeste decenije, u beogradskoj galeriji je koncept izložbe usmeren na dela Miodraga B. Protića iz sedme i osme decenije 20. veka.

Postavku će činiti dve slike pozajmljene iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i slike iz Protićeve porodične zaostavštine.

Ovaj period zauzima posebno važno mesto u Protićevoj umetničkoj biografiji.

Zahvaljujući svom iskustvu stečenom u Njujorku, poznanstvu sa Alfredom Barom, osnivačem Muzeja moderne umetnosti u Njujorku, direktorom Darnankurom i arhitektom Filipom Džonsonom, Miodrag B. Protić svojim angažmanom 1965. godine menja tok domaće kulturne istorije otvaranjem Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, čiji je osnivač i prvi direktor.

Kao slikar je stekao važna priznanja, samostalno je izlagao i učestvovao je u selekcijama Jugoslavije na izložbama u inostranstvu.

Publika će izložbu moći da pogleda do 11. novembra 2019. godine.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Wikipedia/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter