Izvor:
06.05.2016 u 20:48
0

DESET DANA OD 10 DO 10: Ovo je BESPLATNA AKCIJA koju NE SMETE PROPUSTITI

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10" biće održana od 12. do 21. maja pod sloganom "Moj muzej moj grad".

Manifestacija, koju su pokrenuli sami muzeji u našoj zemlji, pruža mogućnost posetiocima da 10 dana tokom maja besplatno posećuju muzeje i uživaju u stalnim i privremenim izložbama, kao i zanimljivim pratećim programima.

Cilj manifestacije je da se stručni rad muzeja i njihov značaj u prikupljanju, čuvanju, prezentovanju i publikovanju kulturnog blaga, učini dostupnim zainteresovanoj publici koja se, posebno ovih dana, poziva da aktivno učestvuje i da svoj doprinos ovoj ideji.

Najveća zajednička muzejska inicijativa na teritoriji Srbije prvi put je realizovana prošle godine i obuhvatila je 67 muzejskih i srodnih institucija sa preko 120 lokacija, u 39 gradova i mesta širom zemlje.

Dostupnost muzejskih kolekcija u satnici koja podrazumeva produženo radno vreme i mogućnost da se muzeji posete i kasno uveče dodatno je privukla posetioce.

Posebna pažnja bila je posvećena najmlađoj publici, za koju su mnoge institucije organizovale dečje radionice, izložbene programe i druženje.

Centralna tema prošlogodišnje manifestacije "Heroji kulturne baštine" otvorila je brojna pitanja ne samo o problemima čuvanja nasleđa ili povraćaja kulturnih dobara kojima se zametao trag tokom vremena, ili su opljačkana u ratnim vihorima, već i o pojedincima koji su ličnim angažovanjem, požrtvovanošću i ponekad svojim životom, upravo bili oni koji su baštinu štitili, o njoj brinuli, za nju se borili i sačuvali za buduće generacije.

Više informacija na www.muzejisrbije.rs.

Tanjug
Foto: Wikimedia, narodnimuzej.rs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter