Izvor:
19.03.2019 u 15:09
0

,,SUMRAK BOGOVA“: Najbolja predstava na niškom festivalu!

"Sumrak bogova" Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora najbolja je predstava novoustanovljenog Festivala balkanskog kulturnog prostora "Tetar na raskršću", koji je održan u Nišu.

"Sumrak bogova" je najbolja predstava prema mišljenju i stručnog žirija, i žirija okruglog stola kritike i novinarskog žirija.

Stručni žiri, u sastavu: glumica iz Zagreba Mia Begović (predsednica), glumica iz Skoplja Katarina Kocevska, glumac i reditelj iz Arada Bogdan Kostea, ambasador Crne Gore u Srbiji i reditelj Branislav Mićunović i Enver Petrovci, glumac i profesor iz Prištine, doneo je odluku jednoglasno, uvažavajući osnovne kriterijume festivala – afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta države i naroda koji dele isto raskršće evropskih i svetskih puteva u izazovima i perspektivama savremenog teatra.

Predstava "Sumrak bogova" je, ocenio je žiri, uprkos izrazito teškoj temi, svim svojim elementima gradila i napravila autentičnu teatarsku magiju.

Nagrada za režiju dodeljena je Daliboru Mataniću za predstavu "Sumrak bogova" za "pouzdan rediteljski postupak, iščitavanje globalne tragičke teme rađanja fašizma, te u njoj beznadežne pozicije čoveka i njegovog stradanja".

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Nataša Matjašec Rošker kao baronica Sofi fon Ešenbek u istoj predstavi, a žiri je istakao da je "njena fascinantna glumačka zrelost afirmisala ženski princip u dominantnom muškom svetu i minuciozno odabranim detaljima, dostojnim vrhunskog talenta i zanatske besprekornosti, usmeravala energiju kompletnog glumačkog ansambla".

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodeljena je Marku Markoviću za ulogu Ernesta Bošnjaka u predstavi "Kad bi Sombor bio Holivud" Narodnog pozorišta Sombor, a žiri je konstatovao da je "njegova gluma podrazumevala raslojavanje lika, davala osnovni ton igre celog ansambla i furiozno ga vodila kroz epohe Sombora".

Najbolja mlada glumica je Jelena Laban nagrađena za "snagu tragetkinje i zaigranost deteta" u predstavi "Kapital" Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju.

Priznanje za najboljeg mladog glumca pripalo je Petji Laboviću za ulogu Martina fon Ešenbeka u predstavi "Sumrak bogova" jer je "minimalnim glumačkim sredstvima, lavirajući između muškog i ženskog principa, u isti mah bio legitimni naslednik monstruozne porodice ali i njen egzekutor".

Nagrada za scenografsko ostvarenje dodeljena je Marku Japelju za predstavu "Sumrak bogova", za kostimografsko ostvarenje nagrađena je Tatjana Radišić ("Kad bi Sombor bio Holivud"), za originalnu scensku muziku Irena Popović Dragović, a za scenski pokret Andreja Kulešević za istu predstavu.

Specijalna nagrada dodeljena je glumačkom ansamblu predstave "Kapital", koji je "izuzetnom predanošću, ogromnom energijom i zanatskim umećem plenio sa scene i ostavio moćan efekat".

"Sumrak bogova" najboljom predstavom proglasio je i žiri okruglog stola kritike, u sastavu: prof. dr Jelena Lužina, teatrološkinja iz Skoplja, Filip Vujošević, dramaturg iz Beograda, upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske prof. dr Nenad Novaković iz Banja Luke, prof. dr Milivoje Mlađenović iz Sombora, pozorišni kritičar Bojan Munjin iz Zagreba i Beograda, pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki iz Beograda, pozorišni kritičar Igor Burić iz Novog Sada.

"Maksimalno koherentnim i zaokruženim pozorišnim jezikom, kao i sugestivnom i preciznom glumačkom igrom, autorski tim i izvođači su nam pokazali savremeno i aktuelno scensko čitanje priče koja tematizuje političke i etičke lomove vremena u kome živimo", stoji u obrazloženju.

U užem izboru bile su i predstave "Kad bi Sombor bio Holivud" Kokana Mladenovića i "Kapital" Andraša Urbana.

Žiri novinara u sastavu: Borka Trebješanin, Tanja Mijović, Miljana Nikolić, Lidija Georgijev i Tatjana Nježić, ocenio je da je "Sumrak bogova", inspirisan čuvenim Viskontijevim filmom, ostvarenje visokih umetničkih dometa u kome se na pozorišno snažan, uzbudljiv, a prijemčiv način prelamaju međusobni uticaji, spajanja i razdvajanja, odnosno raskršća teatarskog i filmskog izraza, istorije i današnjice, pojedinca i društva, čoveka sa samim sobom.

U Narodnom pozorištu Niš je od 11. marta izvedeno 10 predstava iz osam zemalja, od kojih osam u takmičarskom programu, a pogledalo ih je oko 5.000 ljudi.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter