Izvor:
16.06.2019 u 14:40
0

BUCINI DANI: Najviše nagrada predstavi “Tartif”!

Gran pri "Milosav Buca Mirković" za glumačko ostvarenje šestog festivala “Bucini dani” pripalo je Hani Selimović za ulogu Dorine u predstavi “Tartif” Igora Vuka Torbice, u produkciji Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta Sombor.

“Za razliku od muških, u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje, a Hana Selimović u ulozi Dorine spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire”, konstatovao je žiri koji je radio u sastavu: Dušanka Stojanović Glid (predsednica), Andrej Šepetkovski i Ðurđa Tešić.

Nagrada za produkciju "Milan Minja Obradović" dodeljena je predstavi "Jami distrikt" Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića (koprodukcija Centar za kulturu Tivat, Bitef teatar, Asocijacija MASZK Segedin, Think Tank Studio),jer je “podvig u gerilskim uslovima napraviti angažovanu predstavu, muzičko – scensko – glumački performans”.

“Zlatno zrno” za najbolju mušku ulogu žiri je dodelio Marku Markoviću za ulogu Kleanta u predstavi "Tartif", koji je “efektno,ekscentrično i nadahnuto pokazao umeće da se od svake uloge može napraviti virtuozna mentalna egzibicija koja ima umetnički pečat”.

Najbolju žensku ulogu, prema oceni žirija, ostvarila je Tijana Marković u ulozi Elmire ("Tartif"), uz obrazloženje da ona “nosi esenciju žene marionete, žene ispranog mozga sa lepezom malograđanskih odluka nametnutih od sistema vrednosti vođenih neslobodom”.

“Zlatno zrno” za najboljeg mladog glumca/glumicu otišlo je u ruke Nine Nešković, koja u predstavi "Jami distrikt" pokazuje “ekstremnu energiju kao u ekstremnim sportovima” zbog čega je, kako je istakao žiri, “ekstremna pripadnica nove glumačke gerile”.

Za glumačku bravura, koja podrazumeva studiozan, koncentrisan, duhovno dinamičan i uzvišen smisao za istinu, nagrađena je Jelenua Ilić za ulogu Ona u predstavi "Režim ljubavi" Tanje Šljivar u režiji Bojana Ðorđeva (Atelje 212) koja je “stavlja u red glumica visoke estetike i talenta”.

Sve odluke donete su jednoglasno.

Na šestom glumačkom festivalu “Bucini dani”, od 10. juna u Aleksandrovu je izvedeno pet predstava.

Izvor:Tanjug
Foto: Twitter/printscreen@izzupe

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter