Izvor:
12.10.2016 u 16:15
0

MLAD, A VEĆ AFIRMISAN GUSLAR NASTUPA VEČERAS: Sviraću i pevati u čast Rusije i Srbije

Guslar Marko Šćepanović (28) predstaviće večeras u Ustanovi kulture Palilula u Beogradu, album "Temelji pravoslavlja", u čast neraskidivog prijateljstva između srpskog i ruskog naroda. Disk je jedinstven i po tome što je snimljen na ruskom i srpskom jeziku, a mladi umetnik rodom iz Nikšića, ponosno ističe da ga je posvetio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i poslednjem ruskom caru Nikolaju Drugom Romanovu.

Prvi sam guslar u istoriji koji je snimio pesmu na ruskom jeziku uz gusle – kaže za "Novosti" Marko Šćepanović. – Prijateljski i bratski odnosi Rusije i Srbije nikad nisu bili bolji u poslednjih 50 godina. Spaja nas i vera, što je veoma važno. Bila mi je velika čast da u pesmi "Temelji pravoslavlja" opevam Putina, ali i velikog prijatelja srpskog naroda cara Nikolaja.

Šćepanović već 10 godina živi u Beogradu, gusle svira više od 15 godina, a ovaj instrument je zavoleo još kao dečak.

To je u mom slučaju pomalo tradicija, a pomalo genetika – priča nam Marko, koji je pre tri godine objavio album o srpskoj heroini Milunki Savić. – Svirao sam u Americi, Kanadi, svuda sam putovao zahvaljujući ovom instrumentu. Gusle su tradicionalni autohtoni srpski instrument i lično je kralj Aleksandar Karađorđević 1928. godine bio u žiriju na takmičenju guslara u Beogradu.

Marko je uz gusle otpevao "Temelje pravoslavlja", na tekst Dragoslava Brnovića, a ovo su neki od stihova pesme – "Al' je svaka sila za vremena, pa sijevnu iskra iz kamena, kad na glavi zasija Putina, kruna spasa planetarnog džina, čim na ruski uspravi se presto, vrati crkvi zasluženo mesto, zaboravu pokida okove i vaskrsnu slavne Romanove"…

Novosti.rs
Foto: Arhiva Happy Tv

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter