Izvor:
11.01.2017 u 19:46
0

Ovo svi treba da znaju danas: Izborite se sa PROMRZLINAMA na jednostavan način!

Hladni talas koji je zahvatio našu zemlju traje već nekoliko dana, pa su česte i promrzline na rukama i nogama onih koji duže borave napolju.

U Institutu za javno zdravlje Srbije Batut upozoravaju da promrzline na rukama i nogama nikako ne treba trljati, ne bušiti plikove, ne navlačiti rukavice ili čarape, ne stavljati termofor. U uslovima niskih temperatura najosetljivije su starije osobe i deca. Promrzline na delovima tela se prepoznaju po tome što je koža modra, bela ili crvena, a kasnije nastaje otok, a po nekada i plikovi.

Ukoliko se jave promrzline osobu treba uvesti u toplu prostoriju, skinuti joj obuću, odeću i prstenje, a komade koji su zalepljeni na kožu ne treba nasilno skidati, već ih treba obrezati makazama, navedeno je na sajtu Batuta.

Promrzline treba prekriti gazom, ali ih ne treba uvijati zavojem. Ukoliko su promrzle osobe pri svesti treba im dati topla, zaslađena, bezalkoholna pića.

Pri dužem boravku na niskim temperaturama može doći i do smrtnog ishoda – "bele smrti". Dolazi do hlađenja čitavog tela uz nemogućnost organizma da sačuva minimalnu telesnu temperaturu, oštećenja centralnog nervnog sistema, naglog pada reakcija na bol, pospanosti, stanja sličnog narkotisanom i vrlo brzog smrtnog ishoda.

Alkoholisana stanja i iscrpljenost ubrzavaju nastanak smrzavanja. Novorođenčad i mala deca su sklona smrzavanju zbog male telesne mase i nerazvijenih zaštitnih termoregulacionih mehanizama.

U Batutu kažu da tokom hladnih dana treba nositi garderobu koja je funkcionalna i dobro štiti, da je lagana i da nije previše uz telo. Prednost imaju sintetički materijali, koji su vodootporni i brzo se suše u odnosu na tradicionalne- pamuk i vuna, koji upijaju znoj i zadržavaju vlažnost, što stvara osećaj hladnoće.

Tanjug
Foto:Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter