Izvor:
28.03.2017 u 12:56
0

ZAPOČNITE DAN ZDRAVO: Ovo su ideje za doručak koji će ubrzati vaš metabolizam!

Ko kaže da doručak mora biti dosadan? Umesto teških doručaka koji u sebi sadrže prazne kalorije, bolje je da napravite neku od ovih zdravih kombinacija, preporučenih od strane profesionalnih nutricionista.

1. Musli doktora Birhera
Ovaj doručak izmislio je švajcarski lekar Maksimilijan Birher, želeći da poboljša zdravlje svojih pacijenata. Pomešajte zob sa bademima i semenkama suncokreta i bundeve, pa ostavite preko noći da se natapaju u mleku. Ujutro dodajte jagode, borovnice, izrendanu jabuku i prirodni jogurt. Ovaj prirodni musli bogat je vlaknima i antioksidantima, kao i zdravim mastima, te preko potrebnim kalcijumom.

2. Poširana jaja sa spanaćem
Spojite li poširana jaja sa mladim spanaćem, i prokuvanim pasuljom u kojeg niste stavili ni zrnce soli, dobićete sjajan prilog za tost od žitarica. Spanać će vašem organizmu pružiti beta-karoten, vitamin K i folnu kiselinu, dok će ga pasulj napuniti gvožđem, B-vitaminom i vlaknima.

3. Ovsena kaša
Ako u finu kašu dodate bademovog mleka i pahuljica, pa smrvite krušku ili bananu uz malo cimeta i meda, dobićete jelo bogato beta-glukanom, spojem koji uspešno snižava nivo holesterola u telu.

4. Gusti zeleni đus
Mikserom napravite gusti nektar od mladog spanaća, peršuna, celera, krastavca, jabuke, limuna i avokada. Popijete li ga, pojačaćete svoju zalihu antioksidanata, a uz kašiku jestive alge spiruline, isto ćete uraditi sa proteinima.

5. Šolja prirodnog jogurta
U duguljastoj čaši napravite red muslija, organskog jogurta i bobica po želji. Na vrh dodajte zgnječene orahe i komadiće kokosova oraha. Jogurt je prepun korisnih bakterija koje će uravnotežiti vaš probavni sistem i ojačati njegovo zdravlje.

6. Zdravi tost
U dva parčeta integralnog hleba produžene svežine stavite avokado, pečeno jaje, rukolu i paradajz. Jaja spadaju u najbolje namirinice za doručak, s obzirom na to da vas opskrbljavaju proteinima, cinkom i gvožđem. Što se tiče vitamina E i beta-karotena, njega ćete naći u avokadu.

7. Voćni “smoothie”
Ako želite brz, ali nutricionistički bogat smoothie, pomešajte organsko mleko sa zaleđenim malinama, bananom, palminim semenkama i dve kašike fermentiranog smeđeg pirinča. Osim što će zasititi vašu želju za slatkim kroz dan, ovaj napitak će proteinski ojačati vaše telo i kontrolisati šećer u krvi.

8. Prirodni musli
Ovaj probiotski kovčeg s blagom otvorićete ako prirodni musli od semenki ojačate kivijem, bobicama i prirodnim jogurtom. Uz visok nivo vlakana, ovo jelo će vam dati i puno antioksidanata.

9. Kaša od kvinoje
Ako imate li kvinoju, dodajte joj bademovog mleka, isečenu jabuku, cimet, semenke suncokreta, pa sve izmešajte u jogurtu od vanile. Kvinoja je odlična zamena za zob, jer ne sadrži gluten, a ima visok nivo vlakana i proteina.

10. Umućena jaja na tostu
Napravite kajganu i poslužite je uz paradajz i tost sa velikim zrnima, uz dodatak lanenog ulja i avokada. Nećete biti gladni do ručka, a i srce će vam biti zahvalno na korisnim nutrijentima koje ćete uzeti.

Izvor:lepotaizdravlje.rs
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter