Izvor:
05.05.2016 u 12:55
0

KANADA GORI I DALJE: Vanredno stanje u Alberti, požar još nije ugašen (FOTO)

Veliki požar zbog kojeg je evakuisano 88.000 stanovnika kanadskog grada Fort Mekmari, još uvek nije ugašen, a zvaničnici provincije Alberta proglasili su vanrednu situaciju.

Za sada nema povređenih, a prema rečima nadležnih u požaru je dosad uništeno ili oštećeno oko 1.600 objekata, navodi AP. Premijerka Alberte Alberte Rakel Notli je rekla i da je 105 pacijenata lokalne bolnice vazdušnim putem prebačeno u druge medicinske centre.

Prema rečima ministra za lokalnu upravu Danijele Lariv, provincija je proglasila vanredno stanje jer vatra i dalje aktivno gori u naseljenim oblastima. Požar, koji se širi zbog jakog vetra, gasi više od 200 vatrogasaca uz pomoć devet vatrogasnih aviona, desetak helikoptera. Zvaničnici procenjuju da je vatra zahvatila 7.500 hektara i da očekuju pogoršanje situacije zbog jakog vetra i visokih temperatura koje "stvaraju eksplozivne uslove". Vatrogasci pokušavaju da zaštite kritičnu infrastukturu, uključujući jedini most preko reke Atabaska i jedini autoput do grada iz pravca juga, navodi AP.

Alberta je industrijska oblast u kojoj se nalazi veliki broj naftnih postrojenja. Rezerve nafte u tom delu Kanade su treće po veličini u svetu, odmah iza Saudijske Arabije i Venecuele.

Požar je izbio u nedelju jugozapadno od grada, a vatrogasci su juče uspostavili kontrolu nad njim, ali je došlo do "drastične promene vetra", istakao je BBC. U ponedeljak je počela evakuacija iseljavanjem oko 500 stanovnika zbog gustog dima, a do danas je evakuisano 88.000 ljudi, što je najveća evakuacija u istoriji Kanade.

Tanjug
Foto: Twitter/BuzzFeedCanada

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter