Izvor:
24.07.2017 u 12:24
0

ODJEKNULA SNAŽNA EKSPLOZIJA: U Makedoniji eksplodirala avionska bomba!

Bomba je pronađena prilikom iskopa za temelje novog pogona fabrike.

Snažna eksplozija odjeknula je danas posle podne u industrijskoj zoni Štipa, na istoku Makedonije.

Pripadnici makedonske armije su zajedno sa stručnjacima- pirotehničarima izazvali kontrolisanu eksploziju avionske bombe zaostale iz Drugog svetskog rata teške 250 kilograma sa eksplozivnim punjenjem od 160 kilograma TNT.

Bomba je pronađena prilikom iskopa za temelje novog pogona fabrike autobuskih delova Van Hol, a na ledini je stajala gotovo mesec dana.

Prvo je bilo planirano da se bomba podigne i odnese na vojni poligon Krivolak i tamo uništi, ali pošto je ona imala dva hemijska upaljača, stručni timovi vojske i Direkcije za zaštitu i spašavanje su ocenili da je daleko bezbednije da se ona uništi na licu mesta.

Vojno-pirotehnički stručnjaci su odlučili da bombu "opšiju" sa dinamitom, čija je eksplozivna moć usmerena ka samoj bombi, čime bi se oba punjenja međusobno neutralizovala.

– Timovi Armije republike Makedonije su oko bombe podigli bedem visok 4 i širok 2 metra, sa ciljem da se umanje efekti površinske eksplozije – izjavio je Ljupčo Georgievski, pripadnik ARM.

Ova procena se pokazala ispravnom, jer je udarni talas eksplozije do te mere bio amortizovan da se nije slomio ni jedan prozor na privrednim objektima i kućama koje se nalaze u blizini. Jedino što ljudi u tom delu Štipa jedno vreme nisu imali struju, jer je zbog bezbednosti morala da bude isključena električna energija.

Uništena avionska bomba potiče iz Drugog svetskog rata, a Nemci su je vetovatno bacili 6. aprila 1941. godine u nameri da unište aerodrom Suševo i železničku prugu.

Od 2004. godine do danas u Makedoniji je pronađeno i uništeno deset ovakvih avionskih bombi zaostalih iz Drugog svetskog rata.

izvor/telegraf

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter