Izvor:
21.08.2017 u 15:46
0

Amerika udara na ruske saveznike: Rasparčaće Srbiju zbog Kremlja!

Zapadno mešanje u tradicionalne sfere ruskog uticaja – područja koja su pod uticajem Moskve bila tokom tri veka ili duže – predstavlja veoma provokativnu i destabilizujuću politiku, piše američki časopis "Nešenel interest".

Osim Ukrajine, Gruzije i Belorusije, jedna od takvih sfera bila je i Srbija, navodi se u tekstu.

"U ovoj ili onoj meri, sve te zemlje su predmet planova Zapada, koji uključuju i ozbiljne inicijative SAD za rasparčavanje Srbije i svrstavanje Gruzije i Ukrajine u NATO", ističe autor teksta Robert Meri.

Rat između Rusije i Zapada čini se gotovo neizbežnim – nijedna nacija koja ima samopoštovanja i koja neumoljivo biva okruživana alijansom neprijateljski nastrojenih suseda ne može da dopusti da se takvi pritisci nastave u nedogled, navodi autor.

Na kraju, takva nacija mora da zaštiti svoje interese vojnim putem, tvrdi Meri, podsećajući da je Rusija to već učinila u Gruziji, odnosno istočnoj Ukrajini.

U doba Hladnog rata i Sovjetskog Saveza, Moskvu je štitilo 1.900 kilometara teritorije koju je ona držala pod svojom kontrolom, dok su danas NATO snage od ruske prestonice udaljene 320 kilometara.

Isto tako, svojevremeno na 1.600 kilometara od nekadašnjeg Lenjingrada nije bilo neprijatelja sa Zapada, dok danas taj grad, koji se sada ponovo zove Sankt Peterburg, od najbližih snaga NATO-a deli manje od 160 kilometara, navodi se u tekstu.

Ovo, kako ističe autor, za Rusiju predstavlja monumentalnu promenu na geopolitičkom planu.

Zapad do sada nije ukazao na to gde bi mogla biti ograničenja za njegov plan okruživanja Rusije, a demonizacija ruskog predsednika Vladimira Putina od strane američke inteligencije gotovo da je bez presedana kada je reč o mirnodopskim prilikama, kaže Meri.

Hilari Klinton je Putina uporedila sa Hitlerom, a i stav onih koji se ne upuštaju u retorička preterivanja takve vrste je isti, navodi autor.

Čini se da je inicijativa američkog predsednika Donalda Trampa za poboljšavanje odnosa sa Rusijom mrtva, jer su antiruski orijentisane elite prevladale, tvrdi autor.

Slede nove sankcije protiv Rusije, želeo ih Tramp ili ne, a širenje NATO-a i zapadno mešanje u situaciju u Ukrajini će se nastaviti, ističe on, dodajući da je okruživanje Rusije "čvrsto na snazi".

Teško je predvideti kuda to vodi, a da nije reč o stvarnom ratnom sukobu – fundamentalni nacionalni interesi Rusije, koje je Tramp bio spreman da prihvati, gotovo sigurno će učiniti takav sukob neizbežnim, zaključuje autor.

tanjug.rs
Foto: wikipedia, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter