Izvor:
25.05.2017 u 16:47
0

OVO SE ZAPRAVO KRIJE IZA POSETE TRAMPOVOG „EMISARA“ SRBIJI: Hojt izričit u jednoj stvari!

Iza kulisa zvanične posete Brajana Hojta Jia, izaslanika Sjedinjenih Američkih država za Balkan: Vašington se protivi da ruski humanitarci dobiju diplomatski status.

Zvanični Vašington ne gleda blagonaklono na mogućnost da Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu dobije privilegije i tu poruku preneo je juče srpskim zvaničnicima izaslanik Donalda Trampa za Balkan Brajan Hojt Ji – nezvanično saznaju "Novosti".

Njegovu posetu Beogradu, gde se u vili "Bokeljka" sastao sa premijerom Aleksandrom Vučićem, a zatim u zgradi MSP i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem, posebno je obeležila jedna neuralgična tema – a to je uticaj Rusije na ovim prostorima.

Prema našim informacijama, u američkoj administraciji ne mire se sa tim da zaposleni u Centru u Nišu dobiju diplomatski imunitet, uz obrazloženje da centar ima prefiks "humanitarni", a da nijedna od sličnih stranih organizacija nema takve beneficije kod nas. Gosta iz SAD posebno je interesovalo i koliko je Srbija energetski zavisna od Rusije i u kojoj meri Kremlj to koristi za političke pritiske na našu državu.

Gde god mogu da se nađu zajedničke teme za razgovor s Rusima – Amerikanci će razgovarati. Ali, tamo gde naši interesi, naše vrednosti i ciljevi nisu kompatibilni, snažno ćemo braniti i čuvati naše interese i interese naših saveznika – izričit je bio Ji u zvaničnom obraćanju medijima posle skoro dvočasovnog razgovora iza zatvorenih vrata sa premijerom Vučićem.

Ji je dodao da se u Vašingtonu nadaju da će Rusi nastaviti da igraju konstruktivnu ulogu na Balkanu, ali i da SAD moraju aktivno da prate sve što Moskva pokušava da uradi u regionu, pomenuvši posebno događaje iz oktobra prošle godine u Crnoj Gori i rusku politiku u energetici.

Američki zvaničnik poslao je i poruku da će SAD i dalje, koliko mogu, pomagati zemljama Zapadnog Balkana u njihovim naporima da steknu članstvo u EU.

Premijer Vučić je rekao da je zajednički interes Vašingtona i Beograda i najvažniji politički cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Dvojica zvaničnika razmenila su stavove o čitavom nizu aktuelnih pitanja u regionu – od nastavka dijaloga sa Prištinom i pokušaja formiranja tzv. kosovske vojske, dešavanjima u Makedoniji i Crnoj Gori i bilateralnim odnosima Srbije i SAD, za koje su se složili da se kreću u dobrom pravcu.

Vučić je najavio novu američku investiciju u Srbiji, kompanije "Ametek", koja će zaposliti 500 ljudi. On je gostu preneo molbu da pozove što više kompanija iz SAD da ulažu u našu zemlju. Ji je na kraju Vučiću preneo i poziv potpredsednika SAD Majka Pensa da poseti Vašington.

SAMI BIRAMO ORUŽJE

Vučić je rekao da tokom razgovora nije bilo reči o tome gde i od koga Srbija kupuje oružje: – Naše suvereno pravo je da o tome sami odlučujemo. Hojt Ji to nije pominjao, a i da jeste, ja ga ne bih slušao.

Vučić je ukazao da SAD i Srbija imaju različit odnos prema KiM i dodao da je naš interes da razgovaramo o neophodnosti dijaloga.

Alternativa tome je užasna i to pre svega za srpski narod na KiM – naveo je Vučić, i preneo brige oko mogućnosti da novi premijer Kosova, bude Ramuš Haradinaj.

Izvor: novosti.rs
Foto: Tanjug

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter