Izvor:
13.10.2016 u 20:37
0

POTPUNO NEOČEKIVANO: Bob Dilan dobio Nobelovu nagradu za književnost

Nobelova nagrada za književnost ove godine je pripala američkom kantautoru Bobu Dilanu, zato što je „stvorio novu poetsku izražajnost u okviru velike američke poetske tradicije”, saopštila je danas Švedska akademija.

Dilanu je pripala nagradu koja iznosi osam miliona švedskih kruna (927.740 dolara).

Saopštenje o dobitniku nagrade za književnost za 2016. šokirala je svetsku javnost pošto je ovo prvi put da je ovo ugledno poriznanje pripalo nekome ko je pre svega muzičar, prenose strane agencije.

Dilan je pre niza godina bio pominjan u vezi sa Nobelovom nagradom, ali je malo stručnjaka očekivalo da će to priznanje pripasti nekome ko se bavi žanrom pop muzike.

Predsednica Srpskog PEN centra i potpredsednica Međunarodnog PEN-a Vida Ognjenović izjavila je Tanjugu da „žiri počinje polako da se šali sa nama”.

Ja sam veliki fan Boba Dilana, išla sam na njegov koncert u Beogradu, ali mislim da su Bajaga i Bregović ovoga puta uskraćeni za Nobelovu nagradu”, rekla je Ognjenović.

Urednik izdavačke kuće „Arhipelag” Gojko Božović izrazio je nadu da će sledeći put neki književnik dobiti nagradu za rokenrol.

Ovo je poslednja ovogodišnja dodela nagrade koju je ustanovio pronalazač dinamita Alfred Nobel.

Bob Dilan je rođen u jevrejskoj porodici 24. maja 1941. godine i dobio ime Robert Alen Cimerman.

On je postao izuzetno uticajna ličnost pop muzike i kulture početkom šezdesetih godina i ostao je to sledećih pet decenija.

Tokom šezdesetih godina njegove pesme su bile svedočanstvo društvenih nemira iako je Dilan odbijao da prihvati ocene novinara da je bio glas svoje generacije.

Bez obzira na njegove reakcije, Dilanove rane pesme kao što je „Blowing in the Wind” i „The Times They Are A Changing” postale su himne američkih boraca za građanska prava i protivnika rata.

Njegova početka pozicija kao muzičara bila je u okviru američke folk muzike, jer je želeo da je revitalizuje.

Na svojoj prvoj ploči koja je trajala šest minuta, „Like a Rolling Stone”, koju je snimio 1965. godine, proširujući repertoar pop muzike.

Dilan je sredinom šezdesetih snimao veći broj ploča pošto je imao podršku rok muzičara i stigao je na sam vrh liste hitova iako je istovremeno trebalo da se brani od napada i kritika folk muzičara.

Reči Dilanovih pesama su bile pod jakim uticajem političkih zbivanja, filozofije i književnosti.

One su definisale novu formu pop muzike i izuzetno su bile omiljene među sve brojnijom mladom generacijom koja je bila protiv konvencija i koja je u početku bila oduševljena muzikom „Little Richarda” i stihovima Vudija Gartija, Roberta Džonsona i Henka Vilijamsa.

Dilan je proširio muzičke žanrove i tokom svoje muzičke karijere istraživao je tradicije američke muzike od folka, bluza, kantrija do gospela, rokenrola i rokabilija, kao i engleskih, škotskih i irskih folk muzičara usvajajući čak i džez.

U „Velikoj američkoj knjizi pesama” Dilan izvodi muziku na gitari, klavijaturama i na harmonici.

Podržan od strane različitih muzičara odlazio je na turneje od kasnih osamdesetih, koja je dobila nadimak „Turneja koja se nikad ne završava”.

Od 1994. Dilan je objavio šest knjiga, crteža, slika i njegovi radovi su izlagani u velikim galerijama, a kao muzičar Dilan je prodao 100 miliona ploča što ga čini jednim od najprodavanijih muzičara svih vremena.

Osvojio je mnogobrojne nagrade uključujući 11 Gremija i nagradu Zlatni globus, kao i nagradu Američke akademije.

Dilan je ušao u Kuću slavnih rokenrola i u Kuću slave muzičara u Minesoti i u Nešvilu, kao i Kuću slavnih pisaca tekstova pesama.

Žiri Pulicerove nagrade dodelio mu je 2008. specijalno priznanje za njegov duboki uticaj na pop muziku i američku kulturu, kao i za njegov lirski doprinos izuzetnoj poetskoj snazi.

Godine 2012. je primio Predsedničku medalju slobode od Baraka Obame, a sada je dobitnik Nobelove nagrade za književnost, jer je „stvorio novi pesnički izraz u okviru velike američke pesničke tradicije”.

Poeziju Boba Dilana u Srbiji objavljuje izdavačka kuća „Geopoetika”, a Dilan je održao koncerte i u Beogradu. To je bilo 1991. na stadionu Galenika u Zemunu i 2010. u Beogradskoj areni.

Politika.rs
Foto: RT

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter