Izvor:
19.07.2016 u 13:15
0

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Preminuo je najpoznatiji srpski MAJOR! (VIDEO)

Na današnji dan 1945. godine preminuo je major Dragutin Gavrilović.

Najpoznatiji srpski major u jugoslovenskoj vojsci napredovao je do čina pukonika. Vojnu akademiju završio je 1901. godine. Učestvovao je u skoro svim bitkama srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Vojnu karijeru završio je u činu pukovnika. Posle Vojne akadeije postavljen je za komandanta 10. pešadijskog puka moravske divizije u Čačku.

Nosilac je Karađorđeve zvezde, francuskog ratnog krsta i mnogih drugih odlikovanja.

U srpskoj istoriji ostaće zapamćen po govoru koji je održao braniocima Beograda oktobra 1915. godine neposredno pred juriš u kome je i sam teško ranjen.

On je prikupio svoja tri voda – dva voda 3. bataljona i Sremski odred i pred kafanom "Jasenicom" izdao sledeću zapovest:

Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestoncie, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!

Uz gromoglasni poklič srpska vojska krenula je u kontranapad. Međutim, snažna vatra austrijskih jedinica na nasipu, podržana uraganskim dejstvom austrijske artiljerije, odbila je i ovaj napad, a major Gavrilović bio je teško ranjen.

Pukovnik Gavrilović je posle kapitulacije u Aprilskom ratu u Sarajevu zarobljen i odveden u koncentracioni logor blizu Nirnberga. Iz zarobljeništva se vratio tek 1945. godine teško bolestan.

Šta se još dogodilo na današnji dan pogledajte u prilogu Happy televizije:

HappyTv.rs
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter