Izvor:
20.11.2019 u 19:00
0

MREŽA ORGANIZACIJA ZA DECU SRBIJE ZA „TELEMASTER“: Svako osmo dete živi ispod linije siromaštva

Svako osmo dete u Srbiji živi ispod apsolutne linije siromaštva odnosno sa manje od 8.000 dinara mesečno. Oko 44 odsto dece iz najsiromašnijih porodica ima samo 3 knjige, a 53 odsto njih, uzrasta do 5 godina, ima samo dve igračke. Ove podatke, na Svetski dan prava deteta, iznosi Mreža organizacija za decu Srbije. Direktor Mreže Saša Stefanović ocenjuje za Telemaster da su potrebne veće i kontinuirane aktivnosti države u zaštiti prava dece u Srbiji, kako bi svako dete moglo da živi u skladu sa onim što predviđa, pre 30 godina usvojena, Konvencija o pravima deteta.

– Mi se u ovo vreme suočavamo sa činjenicom da neka deca nemaju bazične uslove za život, nemaju svoj prostor za učenje – kaže Stefanović.

Svako dete ima pravo na životni standard, na život u porodici, pravo na igru, na kvalitetno obrazovanje, pravo na zaštitu od štetnih sadržaja i zaštitu od nasilja. Ipak, podaci Mreže organizacija za decu Srbije upozoravaju da poštovanje zagarantovanih prava deteta, nije na odgovarajućem nivou.

Više od polovine dece sa teškoćama u razvoju osnovnoškolskog uzrasta potpuno je isključeno iz obrazovnog sistema u Srbiji. Zbog toga je, prema rečima Stefanovića, opravdano tvrditi da nejednakosti dece u obrazovanju, postoje.

A oni koji, pored roditelja, svakodnevno učestvuju u vaspitanju i obrazovanju dece kažu da se maksimalno trude da svako pravo deteta bude ostvareno. Ipak, iz Samostalnog sindikata predloškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije ističu da u tom poslu postoje veliki izazovi.

Da bi, dok boravi u predškolskoj ustanovi, dete bilo zdravo, voljeno, funkcionalno, informisano i zaštićeno u svakoj situaciji u kojoj je očigledno žrtva, neophodno da je da se ispoštuje zakonski normativ broja dece u jednoj grupi u vrtiću – izjavila je Bosiljka Jovanović, iz Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja.

Osim što trpe nejednakosti u obrazovanju, deca su u nedovoljnoj meri zaštićena i od nasilja, upozoravaju naši sagovornici. Kako navode, 70 odsto dece izloženo je nekoj vrsti nasilja, a svako četvrto dete, mlađe od dve godine, izloženo je telesnom kažnjavanju.

A da se deca mogu odgajati i bez primene nasilnih metoda, moraju biti svesni i roditelji, ističu iz Mreže organizacija za decu Srbije.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter