TELEMASTER ISTRAŽUJE: Opštine imaju dug od milijardu evra, dobavljačima duguju još 300 miliona (VIDEO)

Opštine u Srbiji, zajedno sa svojim javnim preduzećima, imaju dug od gotovo milijardu evra i kasne u plaćanju dospelih obaveza prema dobavljačima u iznosu od oko 300 miliona evra, upozoravaju iz  Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Razlog tome je, po oceni Fiskalnog saveta, njihovo neadekvatno upravljanje javnim finansijama. Kako bi se stanje u lokalnim samoupravama popravilo, neophodno je da se kontinuirano prati namensko i zakonsko trošenje budžetskih sredstava, ali i da se bolje upravlja budžetskim novcem, kaže za Telemaster vršilaca dužnosti pomoćnika ministra finansija Spomenka Vircburger.

Struktura rashoda je loša, previše se troši na subvencije, premalo za kapitalne rashode, a najveća slabost je nedovoljno javnih investicija, ukazuju naši sagovornici. Stav države je da glavni problemi lokalne fiskalne politike ne dozvoljavaju opštinama u Srbiji da na najbolji mogući način, kroz svoju administraciju, kanališu potrebe gradjana.

Da bi se građani sa ovakvim problemima sretali u što manjoj meri, lokalne samouprave u Srbiji treba da ekonomičnije, efikasnije, transparentnije i profesionalnije raspolažu sredstvima iz lokalnih budžeta. U uspostavljanju takvog, odgovornog finansijskog upravljanja, ocenjuju u Ministarstvu finansija, prednjače centralni nivou vlasti.

Predstavnici jedinica lokalnih samouprava u Srbiji svesni su da im je neophodna reforma javnih finansija, kao i interna finansijska kontrola.

Primena interne revizije na svim nivoima javnog upravljanja značajna je i u pregovorima za ulazak Srbije u Evropsku uniju, budući da predstavlja merilo za poglavlje 32 koje se odnosi na finansijski nadzor.

Ipak, prelazak sa birokratskog na moderan način upravljanja, ukazuju u Ministarstva finansija, nije nimalo lak posao.

Naši sagovornici dodaju da za internu finansijsku kontrolu postoji širi društveni interes. Naime, svi građani koji plaćaju porez imaju interes da se njihov novac troši na efikasan način, a to omogućava lokalnim samoupravama da odgovore na potrebe građana i ulažu u razvoj svojih zajednica.
 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Ponedeljak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
19:55  Bingo
20:30  Upoznajte Parove
21:00  Ćirilica 
23:20  Parovi - Ispovesti
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro