Izvor:
15.09.2019 u 20:11
0

LJILJANA MARKOVIĆ ZA „TELEMASTER“: Rešenje je moguće naći u upotrebi ćirilice na saobraćajnim znacima! (VIDEO)

U opštoj upotrebi u Srbiji ćirilično pismo zauzima tek 20 odsto u odnosu na latinicu, upozoravaju lingvisti. Na borbu za očuvanje srpskog identiteta, ocenjuju, negativno utiče činjenica da se već godinama čeka donošenje zakona o jeziku i pismu koji treba da reguliše ovu oblast.

Ipak, kako za Telemaster ocenjuje dekanka Filološkog fakulteta u Beogradu Ljiljana Marković, svakodnevni napor građana da se učvrsti i proširi sfera upotrebe ćirilice, treba da bude jači od samog zakona.

Uz citat Duška Radovića, ,,Nemojte dozvoliti da vam zakoni uređuju život“, Markovićeva kaže da ćirilica u Srbiji može da se zaštiti i mimo zakonskih okvira.

Uprkos razvoju modernih tehnologija, lingvisti su saglasni da je ćirilično pismo u Srbiji ugroženo, a najmanje ga koriste upravo oni koji nisu savladali njegovu upotrebu u savremenim tehnološkim rešenjima.

Izbor pisma najviše zavisi od sfere upotrebe, ističe Markovićeva. U nekim sferama, prema njenim rečima, čak 80 odsto pisma je ćirilica, dok je u drugim, dominantna latinica, kao što je slučaj u većini štampanih medija u Srbiji.

Rešenje je moguće naći i u upotrebi ćirilice na saobraćajnim znacima, dodaje Markovićeva.

Srpski zakon o jeziku i pismu trebalo bi da definiše latinicu kao pomoćno pismo što znači da ako se nešto ispisuje na oba pisma, ćirilica treba da ima prednost. Predviđeno je i da se na ćirilici odvija komunikacija u pravnom dometu, a posebno za navođenje naziva, sedišta i delatnosti preduzeća, naziva robe i uputstava za upotrebu nekog proizvoda.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter