PROBLEM NAJEZDE STENICA U HRVATSKOJ: Biljne stenice koje grizu ljude prisutne i u Srbiji, ali nisu opasne po ljude (VIDEO)

Region, a posebno građani  Hrvatske, muku muče sa – stenicama. Zagrepčane, ali i stanovnike drugih hrvatskih gradova, poslednjih je dana uznemirila najezda biljnih stenica koje grizu ljude, sišu im krv i uzrokuju natekline, svrab i crvenilo.

Profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Dušanka Jerinić Prodanović za Telemaster kaže da su biljne stenice prisutne i u Srbiji, ali da nisu opasne po ljude.

Region je uznemirio slučaj Renate Kastro, poreklom iz Brazila, koja je boraveći nedavno u Zadru na odmoru, doživela veliku neprijatnost. Ona je zaspala, a nakon što se probudila lice i telo su joj bili crveni, izujedani i u plikovima. Dijagnoza je bila – ubodi stenica. Profesorka Prodanović ističe da je takvo ponašanje biljnih stenica relativno nova pojava.

Ubod stenice kod većine ljudi može proći neopaženo bez ozbiljnijih reakcija, ali kod nekih će uzrokovati izbijanje plikova i svraba. Pitali smo naše sugrađane kakva su njihova iskustva kada su ubodi stenica u pitanju.

Prema rečima profesorke postoje dve vrste biljnih stenica  hrastova mrežasta stenica i mrežasta platanova stenica. U Evropu su transportom stigle iz Severne Amerike. Platova stenica je prvi put registrovana u Italiji još 1964., da bi sredinom sedamtesetih bila zabeležena u Zagrebu. Hrastova stenica je prvi put zabeležena 2000. Godine takođe u Italiji.
Happytv.rs
Foto: Arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Petak
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Provodadžija
22:00  Parovi - Vruća stolica
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro