Izvor:
16.08.2019 u 12:14
0

POLITIKIN ZABAVNIK OTVORIO SVOJU DIGITALNU ARHIVU: „Za sve od 7 do 107 godina!“

Mnogi koji su rođeni u bivšoj Jugoslaviji odrasli su uz Politikin zabavnik i do danas nisu prestali da ga čitaju. Najpopularniji zabavno-poučni časopis za sve uzraste sačinjen je od stripa i tekstualnih sadržaja poput kratkih priča, mozgalica i zanimljivosti. Postoji već 80 godina, a od nedavno ima i digitalnu arhivu, te su brojevi časopisa dostupni za čitanje onlajn. Glavni i odgovorni urednik Politikinog zabavnika Zefirino Grasi, kaže za Telemaster, da će putem onlajn arhive pogotovo mlađa publika moći da se upozna sa njoj nepoznatim, nekadašnjim sadržajima zabavnika.

Rođen je na kioscima pre osam decenija, tačnije 28. februara 1939. godine, u tiražu od 40.000 primeraka. Koštao je jedan dinar i bio je velikog formata, poput dnevnog lista „Politika“. Imao je ukupno dvanaest strana, od kojih su četiri bile odštampane u crnoj i crvenoj boji. Sa naslovne strane smešio se „Miki, hrabri krojač“, a druga strana bila je posvećena romanu Edgara Alana Poa „Zlatni jelenak“. Tog trenutka, zakoračio je u živote tadašnjih i mnogih budućih generacija, a sadašnjim je dostupan i onlajn.

Grasi očekuje da digitalnu arhivu Politikinog zabavnika najviše koriste mlađi čitaoci. Podseća da već 10 godina postoji i Mali zabavnik namenjen deci.

Tokom Drugog svetskog rata Zabavnik je prestao da izlazi, a nakon rata strip je bio proglašen za nepoželjnu „kapitalističku ideju“ i nije smeo da bude štampan. Jednom prilikom predstavnik Volt Diznija došao je na prijem kod maršala Tita i pitao ga šta to fali Mikiju Mausu pa ne može da izlazi u Jugoslaviji? Tito je tada, umesto odgovora, javno rekao: „Ja volim Paju Patka“. Nakon te rečenice Paja i ostali drugari ponovo su osvanuli u Politikinom zabavniku, a on danas ima i svoju himnu.

Malo zabave i malo pouke, tajna je kontinuiteta Politikinog zabavnika.

Zlatno doba omiljenog Zabavnika bile su sedamdesete godine prošlog veka. Tada je tiraž dostizao i 300.000 primeraka, dok je današnja brojka 37.000. Slogan časopisa, koji je 2006. godine proglašen srpskim superbrendom je „za sve od 7 do 107“.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter