Izvor:
09.03.2019 u 12:33
0

IVAN TASIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Do kraja godine će planina Kukavica biti proglašena za predeo izuzetnih odlika!“

Gost današnje emisije u "Prelo u našem sokaku" i našeg uigranog voditeljskog tandema, Bojane Ristivojević i Uroša Davidovića bio je predstavnik turističke organizacije Leskovac, Ivan Tasić.

Gospodin Tasić je sa našom voditeljkom Bojanom Ristivojević pričao o geografskim odlikama Leskovca koga okružuje pet reka:

– Retka je pojava u svetu ali imali smo čast i priliku da naš kraj bude čuveni i poznat da teritoriju grada koji zahvata negde hiljadu dvadeset četiri kilometara kvadratnih u velikoj leskovačkoj kotlini preseca pet reka- Južna Morava, kao najveća, reka Veternica prolazi kroz centar grada, imamo izuzetno lepu planinsku reku Vučjanku, imamo Pustu reku i Jablanicu.Naravno da su one, vekovima plaveći ta područja, činile zemlju plodnom i bogatijom i pogodnom za uzgoj mnogih ratarskih kultura.

Imali smo prilike i da gledamo slike prirodnih lepota po kojima je poznat te smo nabrajali zanimljivosti koje bi valjalo posetiti u Leskovcu:

– Đokini virovi u kanjonu reke Vučjanke, mesto gde je krenula tekstilna industrija, Gradska kuća, Grdelička klisura kroz koju prolazi Koridor 10, kuća iz 19.og veka, to je smeštaj turističke organizacije grada Leskovca, čuvena crkva Odžaklija, crkva Sv. Trojice čijem je svečanom osvećenju prisustvovao kralj Aleksandar I Karađorđević 1931. godine

Hidrocentrala grada Leskovca je urađena 1903. godine i još uvek je u funkciji

– Ima tri agregata Simensova koji funkcionišu, napravljen je kanal na reci Vučjanki ne oštećujući okolinu nekoliko kilometara dug. Napravljena je 1903. godine kao druga na Balkanu. Počela je sa radom pred kraj te godine, ugodinni kada su braća Rajt poletela, Leskovac je dobio prvi put električnu energiju daleku dugih sedamnaest kilometara.

Planina Kukavica je takođe pogodno turističko mesto koje je značajno zbog više stavki:

– Imamo planinu Kukavicu kao jedno jako interesantno turističko područje koje će u narednoj strategiji turizma biti posebno obrađeno. Ima nekih stotinak identifikovanih tačaka za razvoj turizma. Međutim, ono što je još interesnatnije je da je pronađena autohtona vrsta srpske aloe koja ima gotovo ista svojstva kao i aloja tako da slobodno mogu reći da se već radi studija od strane Zavoda za zaštitu prirode te se nadamo da će krajem ove godine, eventualno početkom sledeće planina Kukavica i reka Vučjanka koja ima potočnu pastrmku biti proglašen za predeo izuzetnih odlika.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter