Izvor:
24.02.2019 u 09:14
0

NE PROPUSTITE EMISIJU „PRELO U NAŠEM SOKAKU“ (11H): Vodimo vas u Nišavski okrug, u grad ALEKSINAC!

Ne propustite emisiju "Prelo u našem sokaku" sa voditeljskim parom Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem koja vas ove nedelje od 11h vodi u upoznavanje Aleksinca!

Nezaboravan "Kutak Nade Blam", na poučan i zabav način, u prozi i jednom dahu, ispričaće mnoge mudrosti i iskustva predaka.

Grad Aleksinac se nalazi 210 kilometara jugoistočno od Beograda, 30 kilometara severozapadno od Niša. Smestio se u pitomoj Aleksinačkoj kotlini, oivičenoj Ozrenskim planinama na severoistoku i Malim i Velikim Jastrepcom na jugozapadu. Aleksinac se smestio na obalama Sokobanjske Moravice, na nadmorskoj visini od oko 200 metara. Ima veoma povoljan geografski položaj jer kroz njega prolazi međunarodni drumski i železnički Koridor 10 koji Evropu povezuje sa Bliskim istokom.

Područje Aleksinca bilo je naseljeno još u praistoriji, o čemu svedoče brojni arheološki nalazi otkriveni u Aleksincu i njegovoj okolini. U antičko doba bio je u sastavu rimske provincije Gornja Mezija i kroz njega je prolazio čuveni rimski vojni put Via militaris. U srednjem veku je bio u sastavu države Nemanjića, a zatim kneza Lazara. Turci su ga zauzeli 1427. godine. Ime Aleksinac prvi put se pominje 1516. u turskom defteru grada Kruševca. O nastanku imena postoji više predanja, ali je, slažu se istoričari, najverovatnije ono koje govori da naziv Aleksinac potiče od nekog Alekse koji je tu imao nadaleko čuven han. – kafanu.

Aleksinac je sedište opštine koja po površini zauzima treće mesto u Srbiji, ali je prilično retko naseljena. Sa još dva naselja gradskog tipa, Žitkovcem u kome se nalazi železnička stanica, i Aleksinačkim Rudnikom, Aleksinac ima oko 20.000 stanovnika.

U neposrednoj okolini Aleksinca nalazi se veliki broj turističkih mesta i objekata interesantnih za turiste, a neki od njih su: Ribarska Banja, Jastrebac, Južna Morava, Soko Banja, Bovan (tvrđava), Bovansko jezero, Sokobanjska Moravica.

Gosti današnje emisije su: Nenad Stanković, predsednik Opštine Aleksinac, Čedomir Rakić, zamenik predsednika Opštine Aleksinac, Maja Radoman, direktor Centra za kulturu, Aleksandra Milovanović, diplomirani turizmolog.

Muzički gosti: Marko Bulat , Novica Negovanović, Nataša Stajić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter