Izvor:
16.02.2019 u 12:40
0

JELENA OBRADOVIĆ U „PRELO U NAŠEM SOKAKU“:“Ako jačamo porodicu jačamo društvo zato i prednost imaju žene“!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo Jelenu Obradović zamenicu predsednika Opštine Knić.

Kako sačuvati žene i devojke iz Gruže i okolnih sela ?

– Moja cela porodica živi u Kniću, svi su se oženili i udali i ostali da žive ovde i to je izuzetno interesantno i to nam je porodična tradicija. Demografska slika se daleko više aproksimira na sela nego na gradove. Da bismo sačuvali naša sela mi smo za mlade ljudi uveli niz mera populacione politike,tako imamo subvencije za poljoprovredu. Mi smo opština sa najviše registrovanih gazdinstava u celoj Šumadiji. Poseban akcenat stavljamo baš na žene nosioce poljoprivrednih gazdinstva. Jedna od mera je zapošljavanje u privredi zaposlili smo preko 50 mladih žena i majki. Dajemo subvencije za samozapošljavanje tako da je veliki broj dobilo podsticaj za pokretanje soptsvenih biznisa.

U selu ima momaka ali nedostaje devojaka?

– Nedostaje jer geogafski položaj je takav da smo uokvireni između četiri grada, i to je prirodno da su naklonjeni prema gradu. Zato smo prednost za subvencije dali ženama, ako jačamo porodicu jačamo društvo zato i prednost imaju žene kod nas jer su one stubovi svakog domaćinstva.

Koliko se pažnje usmerava ka deci?

– Prioritet u svakom smislu su deca, uspeli smo da povećamo broj novorođene dece u ovoj godini. Dajemo značajan novac za bebe pored onih koja daje i država, nezaposlene porodilje imaju novčana davanja u roku od godinu dana, u selima postoje vrtići i to nam je značajno da kroz obrazovanje imamo što veći obuvat dece. Širimo mrežu predškolskih institucija jer želimo da roditelji na selu imaju gde da ostave svoje decu da bi mogli da obavljaju svoje poslove. Želimo da stvorimo dobre uslove za mlade u selima da imaju i sve ono što ima u gradu. Renovirali smo škole, otvorili vrtić u Grži kao i predškolske grupe u raznim selima – rekla je Jelena Obradović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter