Izvor:
16.02.2019 u 11:51
0

MARIJA KOSTIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Sa ponosom predstavljamo legat Živadina Stevanovića“!

U emisiji "Prelo u našem sokaku" sa Bojanom Ristivojević i Urošem Davidovićem ugostili smo direktorku Kulturnog centra i biblioteke u Kniću – Mariju Kostić.

Kakva je biblioteka u vašoj opštini?

– Naša biblioteka ove godine slavi 53 godine postojanja za neki dan. Od tih godina od osnivanja čitališta i prve 72 knjige koje su se nalazile u biblioteci pa do sada smo došli na gotovo 50 000 knjiga. Sa ponosom predstavljamo legat Živadina Stevanovića zbog fonda od 388 naslova od kojih su mnogi autorski. On je specifična ličnost i ponos našeg kraja. Stevanović je poslednji video Nikolu Teslu koji mu je rekao: "Pozdravite mi domovinu". On je Teslu sreo pre Drugog svetskog rata zbog vizije da poseti Ameriku. Stevanović je ostvario san, primljen uz sve počasti i zanimljivo je da ga je dočekao gradonačelnik Njujorka. Tada je ambasador bio položajnik u našoj biblioteci te iste godine. On je retka ličnost, jedini koji je video potrebu za širokim ulicama, semaforima ali i potrebu da čuvamo tradiciju, poreklo, običaje. Živadin je na sve bitne skupove na koje je odlazio u Ameriku išao u narodnoj nošnji.

Kažete se da se u vašoj biblioteci dešavaju čuda i bajkovite priče?

Tako je, dečak koji ne voli da komunicira s okruženjem, posle višemesečnog tihovanja je progovorio sa Snežom bibliotekarkom. Mi rastemo ne samo zbog broja knjiga nego zbog vernih čitalaca. Tako je i jedan pacijent preminuo u bolnici sa knjigom na grudima koja je iz naše biblioteke. Imamo čitateljku koja 23 godine nije propustila nijedan kulturni događaj u biblioteci i domu kulture, a i razni doktori nauka su ljubav prema knjizi razvili upravo kod nas. Ruka prijateljstva je ono što se zove naše radno mesto. Radnici ulažu veliki trud i pomažemo da zaživi biblioteka kao u neko vreme poštujući sve formate, a prioritet rada je naš duh i sluh prema čitateljima. S obzirom da imamo 36 sela u našoj opštini, najviše naslova je u Kniću, tako da to ume da bude problem da se nađu željene knjige. Gledamo da i meštanima sela omogućimo da čitaju, organizujemo promocije da vidmo šta ih interesuje i informišemo ih o knjigama – rekla je Marija Kostić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter