Izvor:
06.01.2019 u 10:35
0

DUŠAN MILOVANOVIĆ U EMISIJI „PRELO U NAŠEM SOKAKU“: „Božić je praznik koji se slavi u krugu najbližih i najvoljenijih“!

Prelo u našem sokaku i voditeljka Bojana Ristivojević, ugostili su velikog istoričara umetnosti Dušana Milovanovića koji je veliki deo svoga života proveo u Svetoj gori na Hilandaru.

Šta je ono što treba da znamo o Božiću?

– Kada pomenemo ovaj praznika, treba naglasiti da je pre 2019 godina zvezda repatica dovela sveta tri kralja do Isusa. To je najradosniji praznik u našem narodu jer smo na ovaj dan dobili našeg spasitelja od smrti, sina Božijeg. Dolaskom sv Save napravili smo najlepšu simbiozu stare vere i hrišćanstva. Priča o badnjaku i sečenje drva u ranu zoru potiče od stare priče. Tada su tri maga, koja su darivala Isusa kada se rodio, nosila sa sobom zlato, mirtu i tamnjan. Zbog toga je badnjak sveta biljka u našim domovima jer mi nemammo mitru, pa je to zamena.

Kako se ovaj praznik obeležava na Hilandaru?

– Ovi praznici se proslavljaju u krugu najbližijih, tako da sam ja uvek bio kući sa porodicom. Skoro sve sam prazinke proveo kuće ali su mi pričali, u Hilanadru je sve živopisnije i drugačije i teško je da možemo da dočaramo to.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter