Izvor:
15.03.2019 u 12:57
0

DA LI SU SOCIJALNE SLUŽBE U SRBIJI KORUMPIRANE? Ispovest nemoćnog oca kome je dete oduzeto, do suza potreslo naciju! (VIDEO)

Emisija televizije Happy, "Posle ručka", bavi se temama koje najviše zabrinjavaju građane Srbije.

Eminenti gosti odgovaraće na sledeća pitanja: Kako se izboriti za roditeljsko pravo? Ko ima pravo da nam oduzme dete i na osnovu čega? Ispovest majke kojoj su oduzeta deca?

– Pratila sam od Skadinavije, Australije, Amerike… Francuska i Rusija su najsigurnije zemlje za decu u ovom trenutku. U ostalim zemljama socijalni centri vode radove sa psihijatrima i psiholozima. Presuda suda u Strazburu kaže da socijalni centri ne znaju ništa o dečjoj duši. Sad ruge strane psiholozi smatraju da ne sme doći do rata polova. To se prenelo na našu zemlju, rat protiv naše profesije je počeo – rekla je klinički psiholog Mila Alečković i dodaje:

– Svaki iskusni i manje iskusni psihijatar će vam reći da dete ne sme da bude "drmano" u periodu identifikacije, uzimanje iz jedno premeštano u drugu porodicu. Dete mora da ima konstantne objekte. Novi oblici obučavanja tvrde da te može biti preusmeravano iz porodice z porodicu. : Uvek ću kao stručnjak štiti biološku prodicu. Uzeti dete iz porodice jer nema para je kriminal.

Na pitanje da li je ekonomski faktor presudan u ovim slituacijama:

– Ranije da bi dete bilo oduzeto od roditelja, bilo je bitno imovinsko stanje. U današnje vreme sudovima nije bitan taj ekonomski momenat, već je bitna i emocijonalna potreba deteta. Što se tiče tog ekonomskog momenta, ne mora da znači da roditelj koji je situiran pre dobiti dete. U praksi se vrlo često govori da je majka podstanar staratelj. Međutim, ukoliko su uslovi loši za dete, sud će to uzeti u obzir. Pitanje je da li lođa sredina utiče na psiho-fizički razvoj deteta. Dakle, sud neće oduzeti dete ukoliko je jedan od roditelja siromašniji, bitno je više faktora – objasnila je Smiljka Ninić.

Tužna životna ispovest gosta emisije "Posle ručka", psiholog Željko Mašović, ganula je široki auditorijum televizije Hepi.

Naime, Željko ostaje samohrani otac sa 2 i po godine:

– Moja supruga, koja tada nije bila u psihički dobrom stanju, jedan sat vremena je viđala dete dnevno, što je bilo apsolutno nepodnošljivo za dete. Dete je jednostavno plakalo, vrištalo, poslednje evidentirano viđanje je ugrizlo majku za ruku. 20. decembra tražio sam izuzetak člana tima, jednog, koji je bio suštinski problem u celoj priči. Tim sa koordinatorima i policijom te večeri, negde oko 15 do 7, dolaze i oduzimaju mi dete – rekao je Mašović.

– Moje dete je odvedeno bez kapice i igračaka, uz natezanje sa policijom. To je jedna potpuna trauma za dete, dete još uvek povremeno vraća tu sliku. Od tog trenutka nadalje, na moje pitanje kada ću da vidim dete, odgovor je bio: "Nikad!". Postoji nekoliko audio snimaka, koji nisu uzeti u obzir, rečeno mi je da nema dovoljno dokaza. Dete skoro da nisam viđao do marta. 4 puta kada sam otišao da ga vidi, dobio sam prijavu za uznemiravanje.

Nije nepoznanica da su Centri za socijalni rad u Srbiji ozloglašeni, a psiholog Alečkovičeva tvrdi:

– Ne kažem da nema dobrih ljudi, ali socijalni centri u Srbiji su najgori represivni organ. Oni su tajna društva, oni se međusobno štite, budućnost će svedočiti strašnim saznanjima. Otrgli su se, uopšte ne slušaju struku više našu. Nađe se poneki dobar čovek, ako dobra duša, struke nema skoro nikakve. Pravnike po socijalnim slučajevima bi trebalo da bude sramota, oni krše sve moguće zakone jer znajuda nemaju kome da odgovaraju – objasnila je Mila.

Željko Mišović tvrdi da je u više navrata uložio prigovor na odluku suda, na šta ima zakonsko pravo, ali da nikada nije bio prihvaćen.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter