Izvor:
15.02.2019 u 11:39
0

U EMISIJI „POSLE RUČKA“ RAZGOVARALI SMO O ODNOSU SRBIJE I HRVATSKE: „Trebalo bi ali ne možemo da živimo kao susedi, morate imati volju i jednih i drugih!“ (FOTO, VIDEO)

U današanjoj emisiji „Posle ručka“ sa Vanjom Bulićem razgovaramo na temu koja je aktuelnija nego ikad poslednjih dana.

Danas ćemo razgovaratii na temu: Zbog čega su srpski vaterpolisti napadnuti u Hrvatskoj? Hoće li se ikada smiriti strasti i da li je moguće da postanemo dobri susedi? Zašto se mrze Srbi i Hrvati?

Odgovore na današnju temu će pružiće naši današnji gosti: Ljuban Karan, Savo Štrbac, Zoran Šećerov i Dragan Palibrk.

Gospodin Palibrk je pokušao da da drugačiju perspektivu odnosa Srbije i Hrvatske:

– Kompleksno je pitanje da li možemo da živimo kao susedi. Tamo kad idem da branim Srbe ja nisam popularan i dobrodošao ali hoću da kažem, u nadi da ćemo moći da ostvarimo nekad dobrosusedske odnose, neke pozitivne primere. Uvek sam odlazio sa mojim kolima sa BG tablicama, neki klijenti su mi bili u Šibeniku, Splitu, Zagrebu. Uzduž i popreko sam prošao ali nikad nisam doživeo neprijatnost. Ali nelagoda postoji, trudio sam se da auto postavim na nekom zaštićenom mestu ili noću zaklonjeno.– rekao je advokat Palibrk i dodao:

– Primer koji želim da istaknem u Županijskom sudu u Šibeniku i u Zagrebu nisam doižveo neprijatnost. Nemojte da me pogrešno razumete, trudim se da budem iskren. Bilo je sve uvek profesionalno i korektno, nikad nisam čekao. Nisam imao problema sa obezbeđenjem zatvora koje sam obilazio.

Ali moramo imati na umu stav hrvatske politike, ne samo ponašanje naroda:

– Jedan od osnovnih postulata hrvatske politike koja god da je stranka, Socijalno-demokratska, HDZ je da se Srbi nikad ne vrate na svoja vekovna ognjišta, oni nikad to neće priznati ali to je tako.

Gospodin Šećerov se nadovezao:

– Poslednji put sam ja bio u Splitu ‘92 na prvenstvu ali je bilo problema zato što sam rekao da je sve bilo krasno i divno ali je podsećalao na Berlin ‘78. Tada sam imao sreće jer je bilo dosta Srba policajaca. U Omišu sam dobio silne batine, ne zbog sporta nego zbog drugih stvari a čovek koji nas je tukao je postao predsednik opštine Omiša. – rekao je sportski novinar Šećerov ali i stavio do znanja u čemu je zapravo pravi problem.

– Suština je u toj strepnji. Ja sam rekao da u Beogradu oni nemaju od čega strepiti. Ne moramo da se volimo. Hajde da se ne svađamo, briga nas ko je ko. Pogledajte sportiste, gde god da se nađu zajedno naši sportisti vani su najbolji prijatelji.

Potpukovnik Karan nam je izložio kakav je njegov položaj:

– Ja sam osuđen u Hrvatskoj zbog naoružavanja Srba. Amnestiran sam, nemam nikakavu krivicu ali radi se o nepoverenju. U toku je planska državna politika protiv Srba.

Na pitanje voditelja Vanje Bulića da li je moguće za Srbe i Hrvate da žive zajedno, potpukovnik je bio jasan:

– Oni podrazumevaju da mogu samo Srbi u Srbiji i Hrvati u Hrvatskoj da žive, ne Hrvati u Srbiji ili Srbi u Hrvatskoj jer ih takav odnos podseća na neko Jugoslovenstvo. Oni politički pokušavaju da ubiju svaku ideju zajedničkog života, zajedništva.– rekao je gospodin Ljuban Karan.

Gospodin Štrbac se osvrnuo na nedavni incident koji se desio srpskim vaterpolistima u Splitu:

Ponašanje ove omladine u Splitu da prokomentaršem, to mi je omiljena tema. To su klinci, rođeni kad je bila završna godina rata, devedestih. Nisu bili za vreme rata, oni su proizvod te strašne indoktrinacije koja je počela još od vrtića, pa kroz osnovno, srednje obrazovanje, fakultet. Tu se vidi uticaj vaspitanja porodice, škole, ulice i crkve naravno.

Da li možemo da živimo kao susedi?- upitao je voditelj.

– Trebalo bi ali ne možemo da živimo kao susedi, morate imati volju i jednih i drugih kao u braku.

A da li su bolji odnosi danas nego pre pet godina?

– Nije bolje, mogu vam to potkrepiiti primerima. Braća Hrvati se trude da ne dođe do masovnog povratka Srba na njihova vekovna ognjišta. Tamo su se vratili ili ostali starci, vrlo malo je mladih.

Gospodin Savo nije optimista kada je reč o poboljšanju odnosa dve susedne zemlje te podseća na nedavni nemili događaj kada je mladić od dvadeset dve godine Srbima čestitao Božić slikom ustaše koji drži glavu ubijenog Srbina. Veruje da treba stvoriti uslove za poboljšanje odnosa te da je badava da mi želimo kada oni ne žele poboljšanje istih.

Video:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter