Izvor:
24.10.2018 u 14:45
0

DA LI JE VOJSKA KOSOVA VELIKA PRETNJA MIRU U REGIONU: „To nije nikakva vojska, to su zlikovci koji su izašli iz šuma i pećina“!

Kao što je priznanje Kosova izazvalo talas separatizma u svetu, tako i igranje takozvanom vojskom Kosova izaziva ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region. Priština na ovaj način značajno destabilizuje situaciju na KiM

Skupština Kosova jednoglasno je u četvrtak usvojila u načelu predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, kao i o službi u BSK. Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o ministarstvu odbrane Kosova napustila sednicu Skupštine.

Upravo pitanje: Da li je formiranje kosovske vojske pretnja mira u region bila je današnja tema u emisiji “Posle ručka”, a naši gosti diskutovali su i iskazali svoje mišljenje kako su doživeli izglasavanje skupštine:

– Neki narod ima želju da nešto uradi i mi moramo poraditi na tome da zaštitimo naše građane. Svaki Albanac koji živi u Srbiji treba da se oseća slobodno i da Srbiju doživi kao svoju zemlju. Postoji mogućnost da se Srbi i Albanci konačno susretnu i da se desi jedan istorijski dogovor. Svaki Albanac, koji živi na prostorima Republike Srbije, mora da kaže koji su ti problemi koji ih tište. Većina onih koji su činili zločine nad Albancima, završili su u zatvoru, međutim Albanci koji su ubijali Srbe nalaze se u vrhu kosovske vlasti. Mi smo stalno u nekom „grču“. Ista strana je život, a moj je saveti da gledamo našu decu i da gledamo kakva je njihova perspektiva – rekao je Darko Trifunović, doktor nauka bezbednosti, odbrane i zaštite

Potom je Nedžad Behljulji, inače privrednik i vlasnik TV Spektri u Bujanovcu, sa svoje tačke gledišta dao komentar na temu formiranja vojske na Kosovu:

– Kosovski Albanci su krenuli sa formiranjem vojkse 96. Zatim '98, '99 posle ratnih dešavanja i ulaska međunarodnih snaga i posle odlaske državnih institucija, vojska se transformisala. Sad dolazimo do situacije, da će kroz institucije biti formirana vojkska. Većina građana republike Kosovo, ubeđeni su i znaju da već godinama imaju vojsku. Nije došena odluka o automatskom formiranju vojske Kosova, onog dana kada je izglasana odluka o formiraju, srpska lista je napustila skupštinu i srpska lista nastavlja da bude deo vlade, što znači da tu ima dosta nejasnoća – rekao je Behljulji.

Međutim, Vlade Radulović, vojni analitičar, bio je poprilično oštar i dosledan kada je u pitanju ova tema.

– Nema tu ničeg novog, to nije nikakva vojska, to su zlikovci koji su izašli iz šuma i pećina. To je pokušaj institucijalizacije. Ništa epohalno se nije desilo, pokušaj da se od nekadašnjeg kosovskog korpusa stvori vojka. Razlika u godina koje dolaze biće, ovde se radi o drugoj stvari, ne moguće je preko noći formirati vojsku, suština je da se izigra plan. Ono što je najvažnije, jeste da mi u ovom trenutku imamo situaciju da oni ne mogu imati ozbiljno naoružanje. Takođe, što se tiče vozila nije im omogućeno da koriste tenkove i avione, i tu se javlja jedan problem, morate imati obučenu posedu, koja može time da se služi – rekao je Radulović, zatim nastavio:

– 500 godina Kosovo i Metohija nisu bili deo Srbije, pa je došla 1912 i postali su. Bitno je da osvežavamo ideju da je Kosovo i Metohija deo Srbije, brojka da su 116 zemalja priznale Kosova, takođe nije tačna. I još jednom, što se tiče formiranja vojske na Kosovu, bitno je da se ne dozvoli da se jako naoružanje oformi – dodao je vojni analitičar.

happytv.rs
Foto: arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter