Izvor:
02.07.2018 u 07:13
0

ZORANA MIHAJLOVIĆ ZA HAPPY TELEVIZIJU: Imamo fantastičnu saradnju sa Kinom!

Gost jutarnjeg programa Happy televizije "Dobro jutro Srbijo" je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. Ona je pričala na temu novih projekata koji su u planu kao i o Samitu koji treba da se održi u Sofiji na kome će biti priče o Kineskim investicijama u Srbiji.

Ministarka je pohvalila dobru saradnju Srbije sa Kinom kao i to da je pored svih projekata koji su u planu da se rade sa Kineskim investitorima upravo na Pupinovom mostu radila kineska kompanija koja je kao izvođač imala više od 50% udela u radu.

Ono što je istakla je da je sada prioritet da se uradi železnica i memorandum koji će biti potpisan odnosi se na železnicu između Beograda i Niša, odnosno Niša i Preševač. Veoma je značajna za Srbiju, napominje ministarka jer "mi nemamo projektno tehničku dokumentaciju za taj železnički koridor".

Na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope naredne nedelje u Bugarskoj, biće potpisan komercijalni ugovor za poslednju deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta, od Novog Sada do Subotice, u vrednosti od oko milijardu evra.

Kako kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, "radovi na ovoj deonici morali bi da počnu sledeće godine".Govoreći o značaju Srbije u inicijativi "16+1" i Samitu u Bugarskoj, kaže da naša zemlja ima najviše kineskih investicija u odnosu na druge članice inicijative i da je najveća vrednost tih investicija upravo u našoj zemlji.

Srbija je u poslednjih nekoliko godina u tom nekom novcu iskoristila na teritoriji Srbije. Sve kredite uzimamo po najpovoljnijim uslovima. Mi to radimo na osnovu pruge, koridora i tu je industrijski park koji mora da se radi. U investicionom fondu Kine Srbija je dominantan partner i ono što su nam prioriteti je da prevenstveno realizujemo sa Kinezaima pa onda sa drugoim državama. Mi na deonici brze pruge ćemo već od sledeće godine početi da radimo. Krediti koji su uzimani pre od Tadića pa do svih ostalih, ujedno i kredit od Rusa tada nismo imali pripremljen projekte, uzimani su krediti a da nije postojao nijedan projekat. Počinje grejs period kada potpišete ugovor a nema projekta. Došla je nova vlada i mi smo počeli da plaćamo kamate i realizujemo projekte koji oni nisu uradili. Ruski kredit je povučen za jednu noć jer smo mi sve uradili. Mi nismo potpisali nijedan jedini ugovor a da nismo pripremili potpuno sve pre toga– rekla je Mihajlović

Mihajlovićeva je naglasila da je izuzetno značajno srediti i plovni saobraćaj, ekološki očistiti Dunav i neke donice pripremiti za plovidbu.

Kada pričamo o železnici koja je prioritet ajde da pričamo o Dunavu gde je najbolji prevoz ekološkog tereta i Srbija će da ulaže u narednom periodu u luku. Poslednje dve godine smo počeli da ga revitalizujemo. Svima je bio nekako važniji put kakav god bio nego što je prevoz robe tereta i putnika vodom, Dunavom. Mi uređujemo delove Dunava pogotovo oni koji nisu bili plovni– rekla je ministraka

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter