Izvor:
19.11.2019 u 14:05
0

NADA DOBROTA – DAVIDOVIĆ ZA „DOBRO JUTRO, SRBIJO“: Vršnjačko nasilje nije nerešiv problem, majke su NAJUTICAJNIJE! (FOTO)

Nada Dobrota – Davidović (logoped) bila je gošća emisije "Dobro jutro, Srbijo!" Ona je objasnila zbog čega je svuda u svetu toliko nasilja među decom i kako možemo sprečiti da se trenutno stanje pogorša. Bez obzira koliko se ulože u obrazovanje, zašto imam toliko nasilja među decom? Da li je to proces odrastanja? Ko sve utiče na to?

Svako dete prolazi kroz fiziološki razvoj i ono ne prolazi samo kroz taj proces. Tu su roditelji, ali prvenstveno majka. Ona daje sliku deteta i njegove budućnosti. Roditelji često emotivno reaguju, po inerciji, po savetima… I to je pogrešno. Svako dete je specifično i potreban je različit pristup. Cilj je da dete bude uspešno, ali u svemu je potrebna mera – objasnila je Nada Dobrota komentarišući prošlonedeljni incident u jednoj leskovačkoj školi gde je majka upala na čas i revoltirana napala đake i nastavnika.

Da li vi kroz razgovor sa detetom možete da proceniti karakter deteta? – pitala je voditeljka Katarina Korša.

Dobar logoped mora da prepozna da li je dete otvoreno ili zatvoreno, a to se najbolje vidi u kontaktu s njim. Kroz dete mi vidimo i roditelje. Nažalost, roditelji često prave problem zbog njihovih želja koje često prevazilaze mogućnosti dece. Svako štiti svoje dete, ali i školski psiholozi imaju veliku ulogu. Oni na pravi način mogu da isprate razvoj deteta. Ali ako pogledate realno, u školi sa trista dece jedan psiholog ne može da postigne sve. Svaka školska ima stručne službe, psihologa i pedagoga, treći član bi trebao biti defektolog baš zbog povećanog nasilj među decom – predložila je Nada.

Da li je i pre bilo podjednako nasilja kao i danas? – zanimalo je našu voditeljku.

Sigurno je da je bilo i tada, ali mnogo manje. Promenili su se mnogi kriterijumi i roditelji se manje bave decom. To su ekonomski razlozi, uglavnom. Ljudi su opterećeni poslovima koje obavljaju i nemaju dovoljno vremena za decu. Takođe, mobilni telefoni i internet okupiraju njihovo slobodno vreme. Sadržaj je veoma neprijatan i sami znate šta se sve danas gleda.

Kako dete podstaći da se bavi kreativnim stvarima? – pitala je voditeljka Katarina.

Dete ne bi trebalo da gleda televiziju više od pola sata i trebalo bi izvršiti pažljivu selekciju – odgovorila je Nada.

Za kraj je poručila svim roditeljima da rade sa svojom decom, da ga podrže i bodre, da se pobrinu da dete bude angažovano i usmereno ka sticanju korisnih znanja.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter