Izvor:
11.10.2019 u 11:02
0

GORAN TRIVAN O REŠENJU PROBLEMA MINI HIDROCENTRALA: Pregovaramo sa investitorima, neće biti rušenja! (VIDEO)

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan ovih dana je aktivno radio na rešavanju problema mini hidrocentrala u zaštićenim dobrima. Trivan ističe da je ministarstvo blizu dogovora sa investitorima i da neće biti nikakvog rušenja mini hidrocentrala.

– Ta agonija oko ubeđivanja koliko su mini hidrocentrale štetne je privedena kraju. Naši građani su se strahovito pobunili jer one zaista devastiraju životnu sredinu. Tu možemo pričati o tome šta su to protivbujični objekti, a to nikako nisu derivacione brane. Ima načina kako se sve to radi. Prvo, nema logike da devastirate naša najdragocenija dobra, kojih imamo osam posto, a da nam na drugoj strani stoji 92 posto mogućnosti. Nije sporno da one treba da postoje, ali moramo napraviti razliku. Da li vi hoćete derivacione brane ili hoćete pribranske – kaže Goran Trivan.

Razloga zašto Srbija treba da ima najmanje hidrocentrala ministar Trivan vidi u činjenici da je Srbija zemlja koja u regionu ima najmanje površinskih voda.

– Srbija treba da ima najmanje hidrocentrala jer od zemalja u regionu mi imamo najmanje autohtonih površinskih voda. To znači da te površinske vode trebamo čuvati. Zbog klimatskih promena i vodni režim se menja. Trideset godina unazad imamo sušenje šuma i to nije samo od kiselih kiša već i zbog pada nivoa podzemnih voda. Svaka zemlja koja drži do sebe mora da zaštiti svoju pijaću vodu. Stručna rasprava je završena kao i javna. Svako može da govori šta god hoće jer je ovo demokratska zemlja. Predsednik je podržao stav građana, pri čemu treba reći da mini hidrocentrale neće biti rušene i moći ce da rade u skladu sa principima koji važe u zapadnoevropskim zemljama. Pregovaramo sa investitorima koji su dobili dozvolu da grade u zaštićenim dobrima i pokušaćemo da zamenimo lokacije gradnje da to bude van zaštićenih dobara – zaključuje Trivan.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter