Izvor:
11.10.2019 u 09:13
0

RATIBOR TRIVUNAC LIDER ANARHO-SINDIKALISTIČKE INICIJATIVE: Kurti će imati istu ulogu kao Cipras ili Kurdi u Siriji! (VIDEO)

Lider Anarho-sindikalističke inicijative Ratibor Trivunac govorio je o susretu sa Aljbinom Kurtijem iz perioda kada je lider pokreta "Samoopredeljenje" imao drugačije stavove od onih koje zastupa danas. Gostujući u emisiji "Dobro jutro Srbijo", Trivunac je otkrio kako je izgledao taj razgovor.

– On je 1996. godine dobio nagradu Borbe za toleranciju i primio je nagradu tada u Beogradu. Ono što je zanimljivo za Kurtija je taj antiimperijalistički momenat "ajde da vidimo ko su ti koji nam sede nad glavom" što nije uobičajena stvar. Kurti je bacao suzavac u parlamentu, napadao Tačija i Haradinaja, nadali smo se da će on uhapsiti sve zločince međutim sada je drugačije – započinje razgovor Ratibor Trivunac.

Prvi susret sa Kurtijem opisuje kao vrlo zanimljiv i jedinstven po mnogo čemu. Naš gost ističe da je od starta imao dobru komunikaciju sa Kurtijem koji je tada bio borac sa drugačijim idejama.

– Bio sam u Prištini, otišao sam tamo sa grupom cijaša, postojala je ideja da se povežu mladi ljudi sa Kosova i kada su me upitali da li želim da idem ja sam prihvatio ponudu. Tokom putovanja napravljen je i dokumentarni film u kome sam rekao da "idem da se nađem sa Kurtijem da uzmemo oružje i oteramo Amerikance sa Balkana". Ušao sam kod njih u kancelariju i pričao na srpskom, što je njih potpuno šokiralo, ali vrlo brzo smo uspostavili dobru komunikaciju. Kurti jako dobro govori srpski – rekao je Trivunac.

Prekid kontakta došao je u periodu 2016. godine kada je Kurti u jednom intervjuu rekao stvari koje su bile umnogome drugačije od svega što je pre toga od njega čuo Ratibor Trivunac.

– Prekinuli smo kontakte, on je u intervjuu 2016. rekao da vidi tri stuba moderne politike: antifašizam, državno blagostanje i NATO sistem bezbednosti. Taj poslednji stub je direktno povezan za imperijalizmom. On će imati Ciprasovu ulogu, ili istu ulogu koju su Kurdi imali u Siriji, oni su bili najbliži saradnici Amerike. Ko god se opredeli da radi za imperijaliste se oslanja na njih i onda ga oni iskoriste. Dok se Jugosloveni ne ujedine na Balkanu neće biti bolj – zaključuje Trivunac.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter