Izvor:
27.09.2019 u 13:28
0

OBRAD KESIĆ O UTICAJU AMERIKE NA BALKANU: Sjedinjene Američke Države koriste diplomatiju u tri faze! (VIDEO)

Šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić otkrio je u jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" šta možemo očekivati od sastanaka u Njujorku.

– Pitanje koje je srce trenutne krize u SAD je uloga bivše vlasti jer članovi njihovih porodica da li su imali koristi od tih poslova. Mora se postaviti osnovno pitanje kako bi problemi trebalo da se rešavaju. Kako neko može sebi da dopusti percepciju da ista vlast u zemlji tako funkcioniše – rekao je Obrad Kesić.

Posebno zanimljivo je bilo Kesićevo viđenje američke diplomatije koju je podelio u tri faze.

– Karakteristika američke diplomatije je takva, ja sam to doživeo devedesetih godina. Proces se sastoji od tri faze: u prvoj fazi prete "uradite to ili će biti jakih posledica" i oni pokušavaju to da rade, druga faza – u toj fazi oni ubeđuju sagovornika da je to što oni žele u stvari ono što sagovornik želi i ubeđuju ga da nije bitno što oni to žele već predstavljaju to tako kao da ti to želiš i nisi svestan koliko dobijaš. Zatim sledi treća faza kada sednu i kažu "hajde da se dogovorimo sta vi želite, kažite nam šta tražite i mi ćemo vam reći da li je to moguće" – objasnio je Kesić.

On se nadovezao na to izjavom o američkoj administraciji.

– Ne mogu američke diplomate govoriti o teritorijalnom integritetu Ukrajine, a da im Srbija bude izuzetak. To je osnovni problem jer se sad drže argumenata međunarodnog prava i to tumače onako kako to njima odgovara. Ako to ne prođe, onda koriste argument realnosti. Oni se ponašaju kao pobednici ali pobednici koji su nemoćni i u suštini to potpuno demantuje sliku da su nekoga porazili. Srbija je ključ rešenja većine problema na Balkanu. Sad su mislili da će putem pritiska postići svoje rezultate. U vreme Buša Amerika se distancirala od Balkana. Problem je što mi sami ulazimo u probleme i ako pogledamo unazad zaista je i bila takva situacija. Nismo prepoznali istorijski momenat kada je bio pad Berlinskog zida. Srbija mora da shvati gde se stvara novi svetski poredak. Predsednik Tramp je govorio da je čvrst antiglobalistički stav i nacionalizam nesto što je pozitivno za svetsku politiku – zaključio je Obrad Kesić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter