Izvor:
24.09.2019 u 11:06
0

BRANKO RADUN O ODNOSIMA NA BALKANU: Strani uticaj na ovim prostorima postoji dugo! Amerika je osvojila Bosnu bez ispaljenog metka! (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa Happy televizije bio je politički analitičar Branko Radun. U razgovoru sa voditeljima Milomirom Marićem i Katarinom Koršom on je otvoreno je komentarisao stanje na Balkanu i napravio istorijski osvrt na sve značajnije periode kroz koje su prošli narodi na ovim prostorima.

– Mi smo živeli zajedno za vreme Jugoslavije. Malo je poznato da smo mi živeli sa Turskom, obuhvatali teritoriju do Grčke, Sirije, kroz čitav srednji vek gotovo 1000 godina, pa sve do Rimske imperije, kasnije Vizantije, pa turska imperija. Nije ništa tako jednostavno u odnosima na ovim prostorima. Stranci su imali interesa ovde da bi ušli na Balkan u punom kapacitetu. Amerika je osvojila Bosnu bez ispaljenog metka. Postojali su tu nacionalni interesi, Hrvatska je htela da Slovenija bude otcepljena i da se oslobode Srba, sad im se to sada vraća kao bumerang, prazni se Slavonija i rubna područja Hrvatske. Ne dešava se to samo kod nas. Čaušesku je u jednom od svojih poslednjih intervjua rekao da je Gorbačov prodao Sovjetski Savez Amerikancima. I Tanjug je tada pustio vest da je ubijeno 5000 civila. Mi smo učestvovali u jednoj od prvih obojenih revolucija protiv Čaušeskua. To što se neko preziva Jovanović, a živi tamo i lojalan je Americi, za nas ne znači mnogo – izjavio je Radun na Happy televiziji.

Sagovornik u prvom delu emisije bio je i prof dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije. On je dao zanimljiv sud o budućnosti Sjedinjenih Američkih Država i uticaju koji će umnogome zavisiti od investicija.

– SAD ne mogu da ostvare ozbiljan uticaj ukoliko nema ozbiljnih investicija. Nemačka ima političku poziciju koju mi ne možemo da stignemo. Polako stiže da svest i u Americi, džaba ambasadori ako iza toga ne stoji nešto realno. Realan uticaj se ostvaruje kroz ekonomiju – rekao je Dejan Miletić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter