ĐORĐEVIĆ O AKCIONOM PLANU KOJI ĆE SPREČITI ODLIV STANOVNIŠTVA: "Neće biti lako zato što ekonomske migracije ne pogađaju najsiromašnije zemlje, ali imamo potencijala da poboljšamo uslove..."! (VIDEO)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je u emisiji "Dobro jutro Srbijo" da će Koordinaciono telo za praćenje ekonomskih migracija u januaru naredne godine Vladi Srbije predložiti strategiju za povratak u zemlju visokokvalitetne radne snage i studenata koji završavaju studije u inostranstvu.

- Pravo vreme je danas. Ova Vlada želi da okupi stručne ljude kako bi razmatrali ovo pitanje, i rešili ga. Neće biti lako zato što ekonomske migracije ne pogađaju najsiromašnije zemlje - kaže ministar, pa dodaje. 

-  Plan bi podrazumevao i praćenje mladih, dijaspora, da neki strani državljanin dođe da živi ovde. Imamo potencijala, ali to nije dovoljno, moramo svi raditi na tome, kako bi poboljšali uslove. Idu nam u prilog dve stvari. Društveni život nam je na visokom nivou. Zainteresovale su se i strane zemlje koje na ovom problemu želi da radi sa nama. GIZ hoće da radi sa nama na celom ovom projektu. Prednost Srbije je bogat društveni život - rekao je Đorđević.

On je kazao da je takav plan nužno napraviti što pre, kako Srbija ne bi došla u situaciju, poput recimo Hrvatske, da po ulasku u EU dođe do velikog talasa migracije, kada nikakve naknadne mere ne bi mogle da pomognu. Đorđević je naveo da je za sada razmatrano iskustvo Izraela i Finske.

Kako je objasnio, prema iskustvu Finske, program pomoći države se odnosio na one studente koji imaju viziju i izdvajaju se od drugih po svojim veštinama i koje je država po završetku studija zapošljavala u domaćim kompanijama srednje veličine i davala im godinu do dve dana najveću platu koju bi mogli da zarađuju u inostranstvu.

 

 

 

Happytv.rs
Foto: Arhiva

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Četvrtak
04:30  Rano jutro  
06.45  Dobro jutro Srbijo  
11:30  Parovi - Jutarnja kafica  
11:55  Vesti  
12:05  Parovi - Jutarnja kafica  
12:55  Vesti  
13:05  Parovi - Jutarnja kafica  
13:55  Vesti  
14:05  Serija: Kazna  
15:15  Posle ručka  
17:30  Telemaster  
18:10  Serija: Kazna  
19:00  Upoznajte Parove  
21:00  Srbija na dlanu  
22:00  Parovi žurka  
02:30  Parovi - Noćobdije  
04:30  Rano jutro