Izvor:
24.07.2019 u 18:46
0

IVICA DAČIĆ: „Nećemo dozvoliti da Bosna bude islamska država!“ (VIDEO)

Gost jutarnjeg programa „Dobro jutro Srbijo“ bio je ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Milomir Marić i Katarina Korša razgovarali su sa ministrom Dačićem o aktuelnim političkim dešavanjima. Od ministra Dačića smo saznali šta se zapravo dešavalo na sednici i nakon sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu.

Da li su Albanski mediji u Prištini prenosili razgovor sa Fljorom Čitaku?

Ona dolazi kao građanin, kao predstavnica privremenih institucija. Oni u Savetu bezbednosti je najavljuju kao „gospođa Čitaku“, ali je ona je u suštini predstavnica privremenih institucija. Oni podele njen govor, a na njemu grb Kosova i sve ostalo. Oni da mogu stavili bi na etiketu od flaše, samo da se vidi da je Republika Kosovo. Ona je imala jednu vrstu ekskluziviteta na Kosovu, bila je dobra sa Hašimom Tačijem, i dalje Haradinaj govori da je ona Tačijev eksponent. Ona ne ide preko Trampa, ide po ženskoj liniji, preko Melanije. Ona je i pustila ovaj snimak, Bedžet Pacoli nije ni bio tamo. To je rasprava koja se održavla u sali i tu mogu da uđu akreditovani novinari, eventulano, i predstavnici ostalih misija, možda je to i iz nekih našig bratskih republika. Ja sam reagovao, jer dok sam ja pričao o tim podacima koliko je Srba proterano, na primer da je od 427 naselja u kojima su Srbi živeli, od tih 427 u 311 više nema Srba. U Prizrenu je 1999. živelo više od 10000, a sada ih ima dvadeset i troje. I sada, ona kaže da sam ja kolonizator, da smo mi zauzeli neku njihovo zemlju. Pitanje dekolonizacije nije se dugo spominjalo. Sada, možete da zamislite da zemlje koje su imale negativnih iskustava sa kolonijalizmom, mogu da pomisle da je to istina, da je tu reč o nekoj dekolonizaciji. Nije prvi put da ona to spominje! –

Ministar Dačić je izričito napomenuo da Srbija neće dozvoliti stvaranje Bosne kao islamske države.

Bio sam kod Dodika na Kongresu i govorio shodno Dejtonskom sporazumu da BIH država tri naroda, dva entiteta i da moramo da se suprotstavimo maorizaciji koju pokušavaju da rade Bošnjaci, odnosno muslimani, tu su bili i predstavnici HDZ-a. Nije koncept Islamske države nastao u Avganistanu, pan islamista broj jedan u to vreme bio je Alija Izetbegović, on je kritikovao Ataturka što je stvorio modernu državu. Da ne govorimo o mudžahedinima koji su učestvovali u ratu u Bosni i Hercegovini. Alija Izetbegović se zalagao za islamsku federaciju od Maroka do Indonezije, uostalom, Bin Laden je imao i bosanski pasoš. I sada, njima smeta što sam rekao da mi nikada nećemo dozvoliti da Bosna bude islamska država! Oni čekaju da pređu pedeset odsto i da se napravi prva islamska država u sred Evrope. – poručuje Dačić.

Razlika između prethodnih sednica Saveta bezbednosti i ove poslednje je to da se po Prištinu i nije tako dobro završila. Prištinu su svi članovi kritikovali zbog taksi i zbog hapšenja službenika Unmika.

Ja govorim pre Čitaku i pretpostavim šta će sve ona da slaže, da mogu unapred da opredelim neki tok diskusije. Sednica se u stvari loše završila za Prištinu pošto je svako ko se javio, iskritikovao ih zbog toga što su uhapsili službenika iz Unmika. Njima je interesantno da se kaže da to više ne sme da se ponovi, tako da, nije bila baš prijatna diskusija za Prištinu. Svi su na sednici rekli da Priština mora da povuče takse. Sada će se promeniti i struktura Saveta bezbednosti i može se desiti da će Savet imati više zemalja koje nisu priznale, nego one koje su priznale Kosovo. – zaključuje Dačić.

Na pitanje da li treba nastaviti sa lobiranjem da se povlače priznanja Kosova, Dačić odgovara:

Mislim da treba sa što više zemlja kontaktirati i treba se posvetiti tom poslu. Stalno pritiskaju predsednika Vučića da ne lobiramo za povlačenje priznanja! –

Izvor: Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter