Izvor:
17.05.2019 u 06:43
0

BRANISLAV NEDIMOVIĆ U EMISIJI „DOBRO JUTRO SRBIJO“: Dodatna vrednost se može pre napraviti u voćarstvu i povrtarstvu nego u ratarstvu! (VIDEO)

U jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" sa Milomirem Marićem i Katarinom Koršom ugostili smo ministra poljoprivrede Branislava Nedimović.

U novima je izašlo da je sneg u maju uništio maline. Kakva je situacija u Srbiji?

– Nećemo stići ni do redovne odbrane od poplava, a kamoli do vanredne. Jutros je Sava u Mitrovici 5,65m, jeste više nego prethodnih dva sata,ali ne očekujem da će preći 6m. Takva je situacija i kod Šapca. Savom ide mnogo granja, drveća, kesa, sve što se istovarilo u reku.

U regionu su se desile velike poplave, da li smo spremni za zaštitu od poplava?

– Sada je drugačije nego pre pet godina kada smo doživeli poplave. Niti je zemlja zasićena vodom, ni mart nije bio kišovit, nije bilo dosta priliva vode. Imali smo 500 investicija u vodoprivredne objekte, nema gde se nije radio od Obrenovca do Šabca, Lučana, Petrovca na Mlavi, Aleksinca..imamo sinhronizaciju ljudi u regionu u pogledu brzog javljanja toga šta se dešava. U Hrvatskoj su odradili odbrambene nasipe, tamo gde je brana pucala 2014. Na prostoru RS ima dosta da se radi, u Srbiji samo je jedna tačka ostala da rešimo Morovićke šume da možemo da napravimo retenziju da možemo da ispustimo vodu. Ispod Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbija je uvek najnizvodnije i to kod nas mora da dođe.

Koji je najkritičniji period za poljoprivrede?

– Važno je da u julu mesecu da ne bude velika suša u trenutku kada izbija metlica kukuruza, kada dolazi oprašivanja i dobijamo plod, kada se ciklus proizvodnje završava. Srbija je zemlju u kojoj 72 odsto poljoprivredne proizvodnje, biljna prozivodnja i pšenični kukuruz, eventualno voće. Po poslednjoj analizi Republičkog zavoda za statistiku, povećan je broj površina pod zasadima voća, povećan broj mladih poljoprivrednika, povećana površina po poljoprivrednom gazdinstvu. Dodatna vrednost se može pre napraviti u voćarstvu i povrtarstvu nego u ratarstvu.

Pogledaj video:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter