Izvor:
12.02.2019 u 17:15
0

ŠEF SRPSKE DIPLOMATIJE IVICA DAČIĆ SAMO ZA HAPPY TV: „Amerika će podržati dogovor Beograda i Prištine!“ (FOTO, VIDEO)

Ovog jutra u emisiji "Dobro jutro Srbijo" kod veće proverenog voditeljskog tandema Katarine Korše i Milomira Marića gostovao je ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić. On je odgovarao na najaktuelnija pitanja i teme koje interesuju sve građane Srbije.

Na samom početku, dotakli smo se teme Kosova te je ministar napomenuo da u Savetu bezbednosti svi traže ukidanje sankcija. Ekvatorijalna Gvineja je trenutno predsedavajuća u Savetu bezbednosti i ona je stavila Kosovo na dnevni red što je značajno moglo da ugrozi njihovu poziciju predsedavajućeg.

– Krenuli smo na sednicu u Vašingtonu ne znajući šta će biti tema. To je bio veliki rizik za sve nas jer je tema Kosovo moglo da bude skinuta sa dnevnog reda. Britanija je tražila da se ta tema izmesti iz nadležnosti ovog Saveta.

Napomenuo je takođe da su stavovi u Savetu kontradiktorni.

– Stalno imaju asimetriju krivice, vi imate takse ali Srbija ne priznaje Kosovo i zemlje povlače priznanje i time ih ljutite. Hodžgaj je jedini rekao- priznajte Kosovo i neće biti problema. Ranije su svi pozivali da se prizna. Zemlje koje su i priznale Kosovo su iznenađujuće oštre po pitanju taksi prema Kosovu, kao što je Belgija, Peru, Obala Slonovače. To je bio hladan tuš za njih, nisu verovali da će tako biti i zato je bitno da je sednica održana i sledeća sednica će biti u junu i neće se razmatrati dal će ili neće biti sednice, dakle mora biti, jednoiglasno je usvojeno da će ove godine biti tri sednice a sledeće godine dve.

Ministar Dačić je rekao i da je Haradinaj obavešten da američka vlada neće pomagati vojsku Kosova te da oni sami nemaju kapaciteta za to. Takoše, Haradinaju je odbijena viza a poznato je da je Amerika restriktivna što se tiče toga tj. da oni vizu koriste u političke svrhe.

– Haradinaj je hteo da poveća takse na trideset odsto dok je Veselji potom došao i tražio da se povećaju na sto odsto. Između njih se sigurno odvijaju burni sastanci, oni izbegavaju javno konfrontiranje.

Na pitanje kako je došlo do ideje o razganičenju i čija je to inicijativa bila, Srbije ili Amerike, Ivica Dačić odgovara:

– Nije signal iz Amerike. Ne može se reći da se Amerika zalaže za taj princip. Oni će podržati dogovor Beograda i Prištine– dodavši da je sada povoljan momenat za rešavanje kosovskog pitanja:

– Trampova vlada je praktična. Treba iskoristiti što je u Americi rat između jednih, drugih i trećih. Promena vlasti u SAD za nas bi bila loša. Engel je, na primer, lobista, on je dobio milione od Albanaca i ne možemo očekivati da će on promeniti svoj stav. Mogerini je rekla reči Vučiću da ima strpljenja još sedam dana, ali prošlo je, vrši se veliki pritisak. Mi smo rekli da nema nastavka razgovora bez ukidanja taksi. Kosovo je demokratsko pitanje.

Na temu protesta i opozicije, Dačić je bio bez dlake na jeziku:

– Blago vladi sa takvom opozicijom. Samo bih poželeo da imam takve ljude protiv sebe. Nema potrebe da tu Vučić interveniše jer su oni međusobno posvađani. Ja sam u politici i ne želim da se SPS nađe između. Protesti su u redu ali tu su političari koji žele to da iskoriste. Niko ozbiljan ni na zapadu ni na istoku ne veruje da se može pobediti Vučića. Ovde neko potencira siledžijstvo– a potom dodao:

– Ne treba vređati ljude koji su na protestima, niti omalovažavati. Hajde da se okrenemo konkretnim rešenjima, ja nisam video da mi je neko nešto predložio. Nije mi niko ni čestitao za ove zemlje koji su povukle priznanje.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter