Izvor:
31.01.2019 u 09:32
0

MLADEN ŠARČEVIĆ ZA TV HEPI: O akciji smenjivanja direktora škola zbog zataškavanja nasilja! (VIDEO)

Ministar posvete, Malden Šarčević, istakao je da licenciranje direktora vodi ka profesionalizaciji. Međutim, 30% posto direktora nije prošlo ispit polaganja za licencu, zbog toga je u planu smena.

Ministar prosvete gostujući u emisiji "Dobro jutro Srbijo" govorio je o temi koja je odjeknula u narodu:

– Ne možemo da poboljšamo obrazovanje, ako ne krenemo od glava kuće, a to su direktori. Ali, ako gledamo „drufu stranu šargarep“, oni po zakonu imaju mnogo duži mandat, veću, platu, zbog toga se očekuje da budu sposobni za ono što rade. Mehaniza koji je do sada postojao je da sirektor sastavi većinu, a to je uglavnom logiranje i dan danas to probaju. Osetio sam da se procedura ne menja, samo što je postoji zadnji novi, a to je ministar – počeo je sa izlaganjem ministar Šarčević i dodao:

– Ja sam došao po pozivu Aleksandra Vučića da nešto bolje uradim, nisa bio član partije, što se pokazalo do sad kao ispravno. Niko mi nije smeta, ili rekao šta dradim. Većina je sistem koji znači nerad. Cilj je kvalitet i bolji rezultati.

Gospodin Šarčević govorio je o politizaciji obrazovanja, ali i digitalizaciji učionica:

– Obrazovanje se lako može politizovati, ali odavno postoji dogovor da politika ne sme da uđu u škole. Moram spomenuti da ima vrlo dobrih ministara, koji su dobili najbolje ocene.Prošle godine smo dali prednost učenicima, uveli digitalne učionice. U stepena razvoju digitalizacije u školama smo lideri. Ednevnik će biti gotov za 2 godine, u Hrvatskoj je trebalo 5 godina.

Na spekulacije da evropski zakoni ne dozovoljavaju roditeljima da se meša uspeh svoje dece, na ovu temu gospodi Šarčević kaže:

– Sada imam na mobinom telefonu aplikaciju. Ne samo da zna koje su mu ocene, već i kako se ponašao. To je samo fama. Nas su ogovoarali što smo uzeli međunarodnu maturu kao model, što učenici od prvog do petog razreda rade po reformisanom programu. Više nema da vam ja ispredajem, a onda vas propitujem. Radi se timskim radom, klinci izvode projekte, a svaki taj projekat će više e pamtiti, nego da nauče i ponove. Mi smo 27. U svetu, kada su u pitanju testiranaj klinaca od prvog do četvrtog razreda.

Minitar tvrdi da je Ministarstvo prosvete planira da izvrši reformu obrazovanja, umesto za 8 godina, za četiri, uz minimalne finansijske izdatke.

  • Detaljnije godtovanje Mladena Šarčevića možete pogledati u videu ispod:

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter