Izvor:
30.01.2019 u 12:17
0

ZLATIBOR LONČAR ZA TV HEPI : „Vratili smo zdravstvenim radnicima dostojanstvo!“(FOTO, VIDEO)

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja bio je gost jutarnjeg programa Happy televizije, "Dobro jutro Srbijo". Već uigrani voditeljkski tandem Milomir Marić i Katarina Korša su sa našim gostom razgovarali na najaktuelnije teme koje haraju Srbijom i interesuju građane.

Na samom početku gospodin Lončar je govorio o listama čekanja za operacije koje su predugačke. Danas lista čekanja u Hvatskoj broji 200.000 pacijenata. koji čekaju na operaciju. Želim da to naši građani znaju.

– Održali smo sastanak i shvatili da za 80% možemo da uvećamo broj operacija. U mnogim gradovima liste čekanja nemaju potrebe da postoje. Danasi imamo novi sastanak u CIV-u da pokušaamo da kažemo ljudima jer me očigledno nisu dobro razumeli. Postoji lista na dnevnom nivou i to krajnje transparentna. Izračunali smo da su naši kapaciteti takvi možemo da imamo 18.000 operacija,. Ono što mi radimo jeste da dodajemo sredstva. Na onkologiji su umirali pacijanti čejkajući zračenje. Videli ste kako izgleda bolnica "Dragiša Mišović" , jesam ga ja zapalio? Niko ništa nije uradio. Jel se sećate da je padala fasada na Tiršovoj, na Urgentnom centru? Mora temeljna rekonstrukcija da se uradi. Počinje da se radi infektivna klinika. U Aranđelovcu smo kupili skener i kompletno nov prijemni blok. Doveli smo najbolje stručnjake. Obezbeđen je novac i sve ali je potreban plan. Sto osamdeset i šest miliona evra u dodatne stvari. A koliko je uloženo prethodne 4 godine? Ni šestina.

Nažalost, dobro je poznata situacija da je mnogo zdravstvenih radnika koji odlaze iz Srbije u zapadne zemlje.

– Dvanaest hiljada zdravstvenih radnika postoji u Srbiji. Uspeli smo da zadržimo najbolje studente, da vratimo neke, da obezbedimo specijalizacije i doktorke studije. Morao gospodin Vučić da pozove da se vrate u Srbiju iz Nemačke i Norveške medicinsko osoblje. Povećanje plata će im omogućiti da budu ovde, da se vrate gde im je porodica a ne, u stranu zemlju gde sve moraju da potroše na stan i troškove. Obični građani moraju da promene svest, da pomognemo Vučiću da uradi nešto, da izuzmemo mržnju a nama su to najvažnije vesti, ko je koga uvredio i šta je rekao.

Takođe, u zadnje vreme, Srbiju trese afera oko novca za lečenje dece pa se ministar Lončar osvrnuo i na ovo pitanje.

– Mi tražimo samo da sve bude transparento. Preko pet stotina mališana je otišlo da se lečio u inostranstvu preko našeg fonda. Iz 2010. godine, koliko je dece bilo poslato? Četrdesetoro mališana a u decembaru 2017. godine? Šest stotina četrdesetoro dece. Sergej Trifunović traži moje izvinjenje. Ja ne znam zašto, nisam čuo koliko je novca je u taj fond ušlo, koliko je izašlo, potrošeno, ništa se ne zna. Gde je taj novac? Mi, kao valda smo dali 250 hiljada evra. Vrlo je lako je utvrditi preko sms-ova koliko je novca na osnovu toga potrošeno, to je osnovno. U toj komisiji postoji samo jedan stručnjak, samo jedan pedijatar. Kako se bira onda koje dete će biti poslato na lečenje, ja ne znam. U Srbiji mora da se uredi sistem ali nema sistema koji može da se sredi lako, ko to kaže, ne zna ništa o funkcionisanju države.

U poslednje vreme ima dosta afera u humanitarnim organizacijama generalno, hapšenja, doktora pa čak i afera roditelja same dece. Na pitanje, kako staviti pod kontrolu taj sistem ministar Lončar je rekao:

– Moramo da kažemo sta se tu radi, samo hoćemo da bude transparentno, ne može drugačije. Želimo da znamo da li to odlazi na pravo mesto jer je taj novac dao neko lično, svoj novac i to moramo poštovati.

Mislite li da je Sergej Trifunović zloupotrebio taj novac?

– Oni nisu imali uslove da donose prave odluke. Ne postoji sistem koji može da plati sve ali moramno da vidimo sa koliko novaca možemo najviše da pomognemo, lekarima nije lako da donosu takve odluke ali moramo da vidimo, želimo svakom da pomognemo. Moramo da poslušamo struku da vidimo šta stručnjaci kažu, zato ih i vraćamo u Srbiju. Svako od nas mora da ima odgovornost da se kaže ko smo, gde smo i šta radimo. Ja kad ne budem ministar neću biti ni ambasadar, ništa, već doktor u Urgentnom centru. Vratiću se posle ove funkcije odakle sam i došao, evo ja sam jutros od sedam bio u Urgentnom centru potom na operaciji, moram da imam tačan uvid kakvo je stanje, pregled situacije a posle idem u kancelariju. Ja moram da odredim jednu operaciju dnevno, ja sam hirurg pre svega. Posle ovoga želim da budem najobičnijj doktor u Urgentnom centru. Zahvaljujem Vučiću što mi je to dozvolio da imam ovakav redosled.

Za kraj, gospodin Lončar je izjavio da je vrlo ponosan na viši stepen zapošljavanja doktora i medicinskih sestara i na to što nikoga nisu zaposlili bez konkursa, da niko nije stranačkim putem zapošljen kao i da ne postoji tarifa uz pomoć koje može da se zaposli u bolnici

– Vratili smo tim ljudima dostojanstvo. Vratili smo da struka vodi zdravstvo što je bio i prvobitni plan gospodina Vučića.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter