Izvor:
17.01.2019 u 15:10
0

DUŠAN BAJATOVIĆ U JUTARNJEM PROGRAMU „DOBRO JUTRO SRBIJA“: „Srbija danas potpisuje memorandum o proširenju Banatskog dvora na 750 miliona metara kubnih“! (VIDEO)

U jutarnjem programu "Dobro jutro Srbijo" sa Milomirem Marićem i Katarinom Košom, ugostili smo generalnog direktora "Srbijagasa" – Dušana Bajatovića.

Dolazi Ruska delegacija kod nas, kakve ugovore potpisujemo i koliko nam to znači?

– Danas ima mnogo sporazuma,možda treba da Putinova poseta odnosno poseta ruske delegacije imati tri novoa, jedan je deo geostratšeki zato što dolazi jedan od lidera velike trojke, Si Đinping, Donald Tramp, i Vladimir Vladimirovič Putin, srpski politički prijatelj. Vidite koliko potpisujemo sporazuma o digitalizaciji, novih savremenih tehnologija koje se i u Rusiji razvijaju vrlo brzo ali se malo zna. Dokle imate stav da Rusija zastupa interse Srbije za KIM, pogotovu sada kada ekonomski rastemo i to je veoma važno,kao i njihova politička podrška. Bez saveza velikih sila ne možete rešavati ključna pitanja. Sad se vidi koliko smo pogrešili što smo pristali na arbitražu nemoćne Evropske unije, još kad krenu izbori stvarno će do kraja biti nemoćna da nam pomogne u svemu tome. Videli smo praktično da se opravi Velika Albanija, videli da se pravi pitanji da li treba da se otvara neko novo poglavlje o Dejtonskom sporazumu, a ko će vam tu pomoći? Tu vam mogu pomagati velike sile a nama su dve prijaltelji. Najbolja saradnja sa velikim silama je zajednički interes. Od Rusa imamo veliku podršku u oblasti energrtike snadbevanjem gasa, naftom, imamo fleksibilnost i količinu gasa koje su nam dostupne. Sigurno će krak turskog toka, mada je to interni srspki gasovod, biti jedan od predmeta razgovora danas, Srbija može pouzdano da računa da će da dobije snadbevanje iz tog pravca.. Srbijagas i Gasprom rade intezivno na tome, potpisana je mapa puta sve se odvija u okviru datuma kako smo predvideli. Sutra imamo sa energetskom zajednicom pregovore oko pozicije Srbijagasa i kako će izgledati, nadam se da neće preći na politički teren nego će se zadržati na profesionalnom terenu, U Bugasrkoj a turska je adekvatno sve potpisala. Ja sam optimističan da će uz podršlu Putina dobtit krak tog gasovoda, dobra je stvar što ide i kod naših kolega iz Mađarske – rekao je Dušan Bajatović.

Koliko turski tok zamenjuje južni tok?

Manja je količina, ali kada je prestala da funkcioniše Ukrajina, tamo je stanje sve nestabilnije, a šta ako se prekine pravac snadbevanja sa Ukrajinom? Nama je to jedini izvor a i Bugarima a bojim se da bi bilo problema i sa snadbevanjem Grčke. Mađari imaju alternativu sa Braun Gardena sa Severnog toka 2, ali imaju kapacitete za Slovačku i Mađarsku, a gas neće stići do Srbije. . Imamo rezervne za crne dane, tačno je danas ćemo potisati memorandum o proširenju Banatskog dvora na 750 miliona metara kubnih, to je povećane od 60% kapaciteta. To je za potrebe Srbije više nego dovoljno za bilo kakvu kriznu situaciju. U nekom vremenu mi ćemo to prišoriti i na milijardu, ako sada računamo da trošimo sada 2 milijarde uvoznog gasa a vremenom će rasti potrošnja gasa, onda možete pouzdano računati skladištiti 40% godišnjih potreba, a to je iznad svih propisanih normi o bezbednosti snadbevanja koju prepoznaje EU.

Koliko je Srbijas gasifikovana, čitava Evropa i zapad jesu a za nas se govori da smo na početku?

– Sad je više od 15 odsto, nama fali magistralnih pravaca, posle toga smo radili na destributivnim sistemima, na snadbevanju industrijskih zona. KO god dođe da ulaže u Srbiju, nije bitno koliki je potrošač, on hoće struju, komunalno opremanje, put, ako je moguće železnicu i gas. Mi moramo da radimo na gasifikaciji, nije jedini projekat ovo što mi zovemo turski tok, radiće se interkonekcija Niš-Dimitrovgrad-Sofija, jako dobra stvar jer je vrsta američke varijante snadbevanja ali tog američkog gasa nema, kao što neće ni biti azerbejdžanskog iz pravca južnog koridora. Radićemo interkonekciju sa Rumunijom u perspektivi koja je dovoljna sama sebi, prema tome Srbija će raditi na diversifikacijama. Danas će se potpisati još jedan načelni dokument predviđa formiranje radne grupe za izgradnju gasnih centrala – nagovestio je Dušan Bajatović.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter